Zoek
Sluit dit zoekvak.

Italië: EuroDAB behoudt derde landelijke DAB+-netwerk

In Italië is het Ministerie van Bedrijfsleven en Made in Italy (Mimit) het derde landelijke DAB+-netwerk opnieuw toegewezen aan EuroDAB. De commerciële aanbieder kreeg bij een vergelijkende toets iets meer punten dan de publieke omroep RAI, die hierdoor netwerk 1 behoudt.

Foto: video still

De netwerken werden al in 2022 toegewezen aan EURODAB en de RAI, alleen was laatstgenoemde het niet eens met welk netwerk het toegewezen kreeg.

De RAI kreeg bij de verdeling in 2022 netwerk 1 toegewezen, maar had de voorkeur uitgesproken voor netwerk 3, dat werd toegewezen aan het commerciële EuroDAB. Omdat er voor de drie netwerken maar drie gegadigden waren, besloot Mimit de netwerken op volgorde van aanvraag te verdelen in plaats van via een vergelijkende toets.

De Italiaanse publieke omroep heeft de voorkeur voor netwerk 3, omdat deze beter aansluit op de regionalisering van de omroep. Dit netwerk zendt namelijk uit op vijf verschillende kanalen verspreid over heel Italië, terwijl netwerk 1 gebruik maakt van zeven verschillende kanalen.

Omdat de RAI het niet eens wat met de verdeling, besloot de omroep naar de rechter te stappen en werd in het gelijk gesteld. En daarom moest de procedure deels over. De toewijzing van netwerk 2 aan DAB Italia bleef in stand aangezien deze partij als enige de voorkeur had uitgesproken voor dit netwerk.

Betere beoordeling EuroDAB
Afgelopen week maakte Mimet de uitslag van de vergelijkende toets bekend: hieruit blijkt dat EuroDAB met 97,4 punten net iets beter scoorde dan de RAI met 94,3 punten en dus netwerk 3 opnieuw krijgt toegewezen. Hierdoor moet de RAI opnieuw genoegen nemen met netwerk 1.

Verwacht wordt dat de RAI zich opnieuw niet neerlegt bij het besluit en hoger beroep aantekent bij de bestuursrechter. [RadioWereld.NL]