Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: maandag 10 maart 2008

Ruud de Wild keert morgenochtend terug op de radio als ochtend-dj van Q-Music. Doodmoe wordt hij vaak van zijn eigen onzekerheid. ‘Maar ik móet kwetsbaar zijn, anders komt er niets uit mijn handen.’ Twee zaken, grinnikt Ruud de Wild, waren essentieel toen hij zijn hippe atelier inrichtte: een keuken en een goedgevulde bar. ,,Ik zit hier zes dagen per week. Om te schilderen. Maar ook alle dingen voor mijn radioshow bedenk ik hier. Het is dus letterlijk mijn woonkamer.’’

De Wild heeft de oude werkplaats van Karel Appel, op de derde verdieping van een oud schoolgebouw in de Amsterdamse binnenstad, spierwit geverfd. Aan verrijdbare wanden hangt zijn werk. Kleurrijke doeken, waarop telkens aanwezig zijn artistieke handtekening: een regel uit een popnummer, die hem op een of andere manier raakt. De Wild, die als kunstenaar steeds meer succes krijgt, kijkt eens rond. Zucht: ,,Tja, dit is wel echt helemaal mijn wereld, ja.’’ Vanaf maandag verlaat hij zijn zelf gecreëerde oase om weer achter de radiomicrofoon te kruipen. Na drie jaar Radio 538 wordt hij, nadat hij maanden nergens was te horen, de nieuwe ochtend-dj van Q-Music. Lonkte het grote geld weer? ,,Ik zou natuurlijk een leugenaar zijn als ik zeg: geld doet me niks. Maar daar doe ik het niet voor. Dat kan ik godzijdank eerlijk zeggen. Nee, ik stap over omdat ik, heel banaal misschien, toe was aan iets nieuws.’’

Zijn vertrek bij 538, waar hij nog langer onder contract stond, ging gepaard met veel juridisch getouwtrek. Intussen gingen er geruchten dat hij ziek thuis zat en werd hij her en der uitgemaakt voor ‘werkschuw tuig’. De dj haalt er zijn schouders over op. ,,Ach, zo gaat dat. Ik moest mijn vertrek regelen met John de Mol. Zulke dingen gaan nooit zonder slag of stoot. Gelukkig had hij uiteindelijk begrip voor mijn situatie. Ik wilde graag naar de ochtend. En dat kan niet bij 538, want daar zit Edwin Evers, die al jaren belachelijk hoge marktaandelen haalt.’’ Lees verder

UPC
Klanten van UPC in Doetinchem kunnen nog voor de zomer kiezen voor digitale televisie via de kabel. Dat laat zendaanbieder UPC weten. De Doetinchemmers betalen voor een pakket met negentig tv-zenders bovenop het tarief voor analoge televisie 3,99 euro per maand. Doetinchemmers die voor digitale televisie kiezen moeten hun tv-zenders opnieuw instellen, omdat de huidige instellingen komen te vervallen. Volgens de zenderaanbieder heeft de wijziging ook voordelen, omdat hierdoor de storing op drie van de vijf analoge zenders wordt opgelost. Deze zenders (Euronews, SBS6, Arte, Veronica en Lokaal Plus) hebben sinds november te maken met storing door de zendmast van KPN. UPC stelde bij de introductie van digitale televisie dat mensen met aanpassing aan hun huiskabelinstallatie de storing kunnen verhelpen. Lees verder

AM
De VRT stopt op 30 maart met de analoge radio-uitzendingen op drie middengolffrequenties. Enkel de middengolffrequentie via 927kHz (Radio 1 en Sporza) blijft dan nog behouden. De zendinstallaties voor de middengolf zijn ongeveer 30 jaar oud. Zonder nieuwe investeringen was een verderzetting van alle vier de frequenties niet mogelijk. De Vlaamse regering had op 29 februari dit uitdoofvoorstel van de VRT al principieel goedgekeurd. Tot vandaag zendt de VRT een deel van zijn radio-aanbod uit op vier middengolffrequenties: 927kHz (Radio 1 en Sporza), 540kHz en 1188kHz (beiden voor Radio 2) en 1512kHz (RVi). Voor de laatste drie frequenties valt het doek op 30 maart. Lees verder

Non-stop
Andy Greener, presentator bij de Britse lokale vrije radio Teesdale, heeft een uurlang zijn ontbijtshow ‘gepresenteerd’ zonder dat één luisteraar hem heeft gehoord. De man was immers vergeten de uitzendknop in te drukken. De baas van de zender probeerde Andy tevergeefs te bereiken. Dat meldt de Daily Telegraph. Een vol uur kregen de luisteraars van Radio Teesdale enkel jingles en wat muzak te horen. Heel die tijd was Andy Greener voor de studiomuren aan het praten. Radiobaas Peter Dixon rukte zich intussen de haren uit het hoofd. Hij probeerde tevergeefs zijn dj telefonisch te bereiken. Toen dat toch lukte, besefte de presentator wat er aan de hand was. Hij haalde diep adem en drukte de uitzendknop in. Dan pas floepte het rode lichtje ‘on air’ aan. Lees verder

NOS
Het is nog maar de vraag of het Achtuurjournaal van de NOS over tien jaar nog bestaat. Zelfs NOS Nieuws-hoofdredacteur Hans Laroes noemt het instituut ‘niet heilig’: ‘Waarom zou iemand een half uur van zijn avond willen opofferen om naar het Achtuurjournaal te kijken als je op internet de hele dag door het nieuws kunt volgen?’, stelt Laroes in een interview met de website Geencommentaar.nl. Voorlopig lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht, want het NOS Journaal is om 20.00 uur nog altijd één van de best bekeken programma’s van Nederland. De concurrentie van RTL Nieuws en de nieuwsprogramma’s van SBS6 heeft het Journaal nooit van de troon kunnen stoten. Laroes: We zijn sinds de komst van RTL en SBS veel alerter, beter geworden. Concurrentie zorgt ervoor dat je niet lui wordt.’ Maar volgens de hoofdredacteur zit de concurrentie ‘m ook niet meer zo in televisiezenders, maar steeds vaker in de concurrentie van internetsites. ‘We hebben niet als doel dat we het Achtuurjournaal in stand willen houden. Ons doel is om mensen met nieuws te bereiken en alles wat daarbij hoort, zoals dossiers. Als blijkt dat niemand meer naar het Journaal kijkt, dan stop je ermee. Maar op dit moment doen we alles.’ Lees verder 

RTL
RTL vindt het ,,erg jammer” dat het zondag door de acties van de bonden geen samenvatting kan brengen van alle eredivisiewedstrijden die die dag zouden worden gespeeld. De omroep dacht met de wedstrijd AZ-Feyenoord en PSV-Ajax een ‘superzondag’ te hebben, maar ziet nu dat in elk geval het duel in Alkmaar is afgelast. Over PSV-Ajax volgt zaterdagmiddag nog een kort geding dat de Amsterdamse club heeft aangespannen. Over de aard van het conflict tussen de bonden en de minister wil RTL niets zeggen. Lees verder

Prins
Jan Prins, oud-hoofdredacteur van het Rotterdams Nieuwsblad, het Rotterdams Dagblad, de Haagsche Courant en de Goudsche Courant, is vrijdag op 63-jarige leeftijd in Den Haag overleden. Dat meldde het AD zaterdag. Prins was ook directeur van onder meer het Algemeen Dagblad. Op 17-jarige leeftijd begon Prins als leerling-journalist bij De Zaanlander, een van de kranten in zijn geboortestreek. Later ging hij werken bij krantenuitgever Sijthoff Pers in Den Haag, waar hij in 1986 toetrad tot de hoofdredactie. Lees verder

Journalistiek
Jan Prins, gedurende vele jaren hoofdredacteur van Rotterdams Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Haagsche Courant en Goudsche Courant en directeur van onder meer het Algemeen Dagblad, is vrijdag op 63-jarige leeftijd overleden.  december werd hij tijdens een reis door Vietnam getroffen door uitvalverschijnselen. Terug in Nederland werd een slopende ziekte geconstateerd, waarvoor geen behandeling meer mogelijk bleek. Lees verder

Soap
Na onder meer Frans Bauer, Patty Brard en Jan Smit krijgen nu ook hun fans een eigen realitysoap. De eerste aflevering van de serie, die als werktitel Fans! heeft, is gewijd aan liefhebbers van de blonde tienerster Thomas Berge. De productiemaatschappij is momenteel in overleg met diverse omroepen over de aankoop van de serie. De bedoeling is een serie van acht of negen afleveringen te maken. Lees verder

Boer
Boer Frans, bekend van het tv-programma Boer Zoekt Vrouw, is door producent Blue Circle op het matje geroepen om zijn zangcarrière. De blonde Frans uit Overijssel heeft na afloop van de serie een liedje opgenomen en tourt daarmee langs feesten en partijen. Lees verder

Streaker
Paul de Leeuw is door de Rijdende Rechter vrijgesproken in de zaak rond een streaker. De presentator krijgt geen straf voor het stuktrekken van de string van ‘Vegan Streaker’ Peter Janssen, zo luidde het oordeel zaterdagavond tijdens Mooi! Weer de Leeuw op Nederland 1. De streaker uit Vught verstoorde de vorige aflevering door uitsluitend gekleed in een string voor de camera te springen. Op zijn lichaam stond de tekst ‘Stop Dierenleed’. Volgens Rijdende Rechter Frank Visser kon de man weten dat Paul de Leeuw ook ,,onvoorspelbaar gedrag” vertoont en had hij dat zelf uitgelokt. Lees verder

Oorlogsverslaggever
Onderzoeksjournalist en oorlogsverslaggever Arnold Karskens gaat per 1 april werken voor de gratis krant De Pers. Dat is donderdag bekendgemaakt. Karskens verwierf bekendheid door zijn verslaggeving vanuit de oorlogsgebieden Irak en Afghanistan. Hoofdredacteur Ben Rogmans is zeer verheugd over de komst van Karskens. ,,Met hem wil De Pers zich nog duidelijker manifesteren als onafhankelijke nieuwsbron uit conflictgebieden.” Lees verder

Achtuurjournaal
Het is nog maar de vraag of het Achtuurjournaal van de NOS over tien jaar nog bestaat. Zelfs NOS Nieuws-hoofdredacteur Hans Laroes noemt het instituut ‘niet heilig’: ‘Waarom zou iemand een half uur van zijn avond willen opofferen om naar het Achtuurjournaal te kijken als je op internet de hele dag door het nieuws kunt volgen?’, stelt Laroes in een interview met de website Geencommentaar.nl. Lees verder

Kooten
Kim van Kooten is één van de hoofdrolspeelsters in een nieuwe Nederlandse dramaserie over damesbladen. De serie heet ‘Zij’, Volgens RTL Boulevard is de serie een idee van de bekende castingdirector Job Gosschalk. Hij werkte eerder al samen met Kim van Kooten aan de succesfilm ‘Alles is Liefde’ Lees verder

Media Groep
De centrale ondernemingsraad van de Limburg Media Groep (LMG), uitgever van de fusiekrant Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad, heeft de directie geadviseerd de kranten niet onder te brengen bij uitgeverij Wegener. Ook adviseert de raad niet over te stappen op tabloidformaat. Dat maakte de OR donderdag bekend. Lees verder

BBC HD
Hoewel er nog niets definitief is en er ook geen officiële datum voor een lancering is vastgesteld, heeft BBC Worldwide tegenover Totaal TV bevestigd dat zij inventariseren of er interesse is bij de diverse kabelexploitanten voor de doorgifte van BBC HD in digitale HD-pakketten. Hiervoor is onder meer overleg gaande met UPC. Dit kwam naar buiten tijdens de deze week gehouden Nederlandse HD dagen. CanalDigitaal kondigde aldaar aan met een HD-pakket te komen en merkte ook op dat satellietkijkers via “één van de Astra satellieten” de HD-zender van de BBC erbij kunnen ontvangen. Dit signaal zal en kan echter niet door CanalDigitaal worden verspreid, maar is te zien met een speciale schotel te ontvangen die ook de Astra2-positie (28 graden oost) kan ontvangen. Lees verder

Mol
MTV-presentator Dennis Weening leidde het achtste seizoen van het AVRO-programma Wie Is De Mol? de andere kandidaten om de tuin. Dat bleek donderdag tijdens de ontknoping van de avonturen in Mexico. Edo Brunner won het spel, omdat hij raadde wie de mol was. In de serie worden tien bekende Nederlanders op de proef gesteld met intrigerende en uitdagende opdrachten om zo de mol, de verrader, te ontmaskeren. De mol wil uiteindelijk zo min mogelijk geld voor de pot verzamelen. Brunner wist wie hem op het verkeerde been zette en won de pot van 20.375 euro. NCRV-presentatrice Regina Romeijn greep mis. Lees verder

Valerio
In Valerio Duikt Onder duikt TMF-veejay Valerio Zeno onder in een (sub)cultuur. ‘Je hebt een goede mond, bent goed gebekt voor een dragqueen. Maar nu moeten we nog wat aan je houding doen: je moet vrouwelijker lopen.” Zo luidt het advies van de travestiet die Valerio Zeno in de aflevering van vanavond een dag op sleeptouw neemt. Na die 24 uur zal deze vrouwenimitator beoordelen hoe goed de metamorfose van Zeno van fris, mannelijk TMF-gezicht tot professionele dragqueen geslaagd is. Lees verder

NBC
In de Verenigde Staten ligt het traditionele najaarsseizoen onder vuur. Tv-zenders en adverteerders willen af van de gewoonte om vanaf september de nieuwste producties op het scherm te brengen. Die traditie stamt nog uit het begin van het televisietijdperk. De belangrijkste series en shows worden er in de laatste drie maanden van het jaar doorheen gejaagd. En dat moet anders, vindt NBC. De zender komt in april met een schema dat 52 weken doorloopt. Niks ‘fall-season’, maar een jaarvullend pakket, waarin de programma’s eerlijk over twaalf maanden worden verdeeld. NBC is de zender van de popualire televisieseries Law & Order, Heroes, ER, Life, Deal or No Deal en Las Vegas. Lees verder