Astrid Kersseboom: “Bij het Radio 1 Journaal ga ik echt interviewen”

Het echt kunnen interviewen van mensen is een belangrijke drijfveer voor Astrid Kersseboom geweest om ja te zeggen tegen het NOS Radio 1 Journaal. Dit zegt ze in de podcast ‘Dit was de radio’. “Bij het NOS Journaal moet dat meestal binnen anderhalf minuut afgerond zijn en is het meestal met collega’s. Dan spreek je meestal af hoe het gesprek loopt.”

Astrid Kersseboom
Foto: NOS

Dat is bij het radioprogramma wel anders. “Bij het Radio 1 Journaal ga ik echt interviewen, ook mensen van buiten.” Een ander belangrijk punt om terug te keren naar de radio is het drukken van een eigen stempel.

Bij een radioprogramma kun je echt meer je eigen kleur geven aan een programma dan je bij het NOS Journaal kunt. De presentator van het Radio 1 Journaal geeft echt wel een eigen kleur aan dat programma.”

Dat is ze dan ook van plan. “Ik vind dat ik echt de taak heb om mijn stempel op te drukken. Ik ga niet drie jaar op de winkel passen.”

Kersseboom presenteert vanaf januari 2022 het dagelijkse ochtendprogramma op NPO Radio 1 en neemt daarmee het stokje over van Jurgen van den Berg, die naar de middag verhuist.

Bij toeval
Het was echter bij toeval dat ze gevraagd werd door de hoofdredacteur van de NOS om het Radio 1 Journaal te gaan presenteren. Er waren al wat namen de revue gepasseerd die in aanmerking kwamen om Van den Berg op te volgen, maar een knoop hierover was nog niet doorgehakt. “Toen werd gevraagd ‘of zou jij het willen doen?’”

Daarna was het snel rond. “Dat was op vrijdag. In het weekend over nagedacht en het begon steeds meer te gisten en op maandagochtend heb ik ja gezegd.”

Dingetjes omgooien
Het is de bedoeling dat de huidige formule van het Radio 1 Journaal voortgezet gaat worden. “Het format staat als een huis, dus daar gaan we niet heel veel aan veranderen.”

Misschien dat we wat dingetjes gaan omgooien in volgorde”, voegt Kersseboom toe. “Je hebt nu bijvoorbeeld in een half uur tijd vrij veel sport. Je hebt om 7.20 uur Tom van ’t Hek en om 7.45 uur het sportblok. Als je dan niet van sport houdt, dan heb ineens heel veel sport in een half uur en als je wel van sport houdt moet je het met dat ene half uurtje doen.”

Wat hetzelfde blijft is het contact met de luisteraar, al krijgt de rubriek ‘De kritiek van Jan Publiek’ waarschijnlijk een andere naam. “De titel gaat waarschijnlijk veranderen omdat daar ook heel veel kritiek op komt.”

Geen mening
Ondanks dat Kersseboom haar eigen stempel op het programma gaat drukken, is zij niet van plan om continu haar mening te gaan geven. “Daar probeer ik van weg te blijven, want daar kun je de luisteraar ontzettend mee tegen je in het harnas jagen en dan luisteren ze niet meer. Dan zitten ze zich te ergeren aan een presentator die zijn of haar mening wil doordrukken.” [RadioWereld.NL]