Nieuwe programma’s en nieuw geluid in 2022 op NPO Radio 1

[Update] NPO Radio 1 begint 2022 met een vernieuwde programmering. Vanaf januari is een flink aantal nieuwe programma’s te horen, zoals van maandag tot en met donderdag een verdiepend halfuur economie in ‘Geld of je leven’ en de middagshow ‘Villa VdB’ met Jurgen van den Berg.

Waldy van Geenen is een hele week ergens op locatie in Nederland met het programma ‘5 Dagen…’. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer presenteren op zaterdagmiddag vanuit Rotterdam In de kantine.

Ochtend
De NPO Radio 1-luisteraars worden vanaf maandag 3 januari nog altijd wakker met het ‘NOS Radio 1 Journaal’, met Astrid Kersseboom als nieuwe presentator en naast haar nieuwslezer Wouter Walgemoed.

Sven Kockelmann behoudt, ondanks zijn overstap van Kro-Ncrv naar WNL, zijn dagelijkse programma op NPO Radio 1, dat inmiddels is omgedoopt tot ‘Sven op 1’.

Het bekende ‘Bureau Buitenland’ verhuist van de avond naar de middag en wordt vanaf januari afwisselend gepresenteerd door Tim de Wit en Sophie Derkzen. ‘Kunststof’ gaat terug naar het vertrouwde tijdstip van 19.00 tot 20.00 uur.

Weekend en nacht
‘Haagse Lobby’ met Martijn de Greve wordt een wekelijks programma op de maandagavond. ‘De Publieke Tribune’, gepresenteerd door Coen Verbraak, is vanaf januari wekelijks te horen op de zaterdagmiddag. Dat geldt ook voor het programma ‘Goed Ingelichte Kring’ met Chazia Mourali. Nieuwkomer Omroep Zwart start in de nacht van zaterdag op zondag met het programma ‘De nacht is Zwart’, gepresenteerd door Milouska Meulens. De andere nieuwkomer Ongehoord Nederland gaat de podcasts Ongehoord Nieuws en Ongehoord Wakker maken voor NPO Radio 1.

Wie luistert, weet meer
“Het motto van NPO Radio 1 is: ‘wie luistert, weet meer’. Samen met de omroepen streven we met deze vernieuwde programmering naar meer verdieping en meer diverse geluiden uit de samenleving”, zegt zendermanager Klaske Tameling.

Tegelijkertijd blijft NPO Radio 1 het betrouwbare journalistieke baken dat luisteraars dag en nacht live op de hoogte houdt van nieuws en sport en biedt daarbij context, duiding en achtergronden. We voorzien daarmee in een grote behoefte bij het publiek.

Klaske Tameling
Foto: NPO/Michel schnater

Zenderstemmen
Vanaf januari 2022 zijn twee nieuwe zenderstemmen te horen, die onder meer de aankondigingen van de programma’s verzorgen. Sander Guis en Wendy Duivenvoorde volgen Eva Zeijlstra en Hans Hogendoorn op. Hogendoorn is al sinds de jaren zeventig op NPO Radio 1 en blijft de stem van NOS Met het Oog op Morgen.

Veranderingen doordeweeks:
• NOS Radio 1 Journaal met Astrid Kersseboom, elke werkdag van 06.00 tot 09.30 uur, NOS
• Sven op 1 met Sven Kockelmann, elke werkdag van 11.30 tot 12.00 uur, WNL
• Bureau Buitenland met Sophie Derkzen en Tim de Wit, elke werkdag van 13.30 tot 14.00 uur, VPRO
• Villa VdB met Jurgen van den Berg, maandag tot en donderdag van 14.00 tot 15.30 uur, Omroep MAX
• Geld of je leven met Hans van der Steeg, maandag tot en met donderdag van 15.30 tot 16.00 uur, EO
• Kunststof met Jellie Brouwer en Gijs Groenteman, maandag tot en met donderdag van 19.00 tot 20.00 uur, NTR
• 5 Dagen… met Waldy van Geenen, maandag tot en met vrijdag van 20.00 tot 20.30 uur, NTR/PowNed
• Haagse Lobby met Martijn de Greve, elke maandag van 20.30 tot 21.30 uur, WNL

In het weekeinde:
• De Publieke Tribune met Coen Verbraak, elke zaterdag van 15.00 tot 16.00 uur, HUMAN
• Goed Ingelichte Kring met Chazia Mourali, elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur, PowNed
• In de kantine met Fidan Ekiz en Wieger Hemmer, elke zaterdag vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur, WNL

Nieuw in de nacht:
• MISCHA! met Mischa Blok, dinsdag tot en met vrijdag van 01.00 tot 02.00 uur, AVROTROS
• De Nacht van… maandag tot en met vrijdag van 02.00 tot 05.00 uur, elke nacht door een andere omroep: NTR, BNNVARA, EO, KRO-NCRV, Omroep ZWART
• Vroeg! met Stephan Komduur en Raounak Khaddari, maandag tot en met vrijdag van 05.00 tot 06.00 uur, BNNVARA
• De Nacht is Zwart met Milouska Meulens, elke zondag van 03.00 tot 06.00 uur, Omroep Zwart [RadioWereld.NL]