Search
Close this search box.

Omstreden kruidenmiddel Giel Beelen kan volgens NVWA leiden tot hallucinaties en verlamming

Het kruidenmiddeltje Shambala van NPO Radio 2-deejay Giel Beelen is zeer schadelijk voor de gezondheid. Veel mensen hadden al twijfels over het handeltje van de deejay, maar dinsdag werd bekend dat het middel echt niet betrouwbaar is.

Foto: Still YouTube

De Daarom waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de consumenten het kruidenpreparaat Shambala niet te gebruiken.

Deze kruidenpreparaten bevatten ingrediënten, die een risico vormen voor de volksgezondheid.” De NVWA heeft de Beelen opgedragen per direct te stoppen met de verkoop en de middelen uit de handel te halen en ziet hierop toe, zo meldt de autoriteit.

De autoriteit NVWA heeft onderzoek laten verrichten naar Shambala’ en ook een soortgelijk kruidenpreparaat met vergelijkbare ingrediënten, genaamd ’Open Up’. Aanleiding vormde een melding van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum over Shambala. Ook is er veel media-aandacht voor geweest. Vervolgens zijn Shambala en Open Up door de NVWA geanalyseerd.

Hoe schadelijk is het?
NVWA: “Shambala en Open Up bevatten harmine, harmaline en tetrahydroharmine. Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden.

Bij eenmalig gebruik, in dosering zoals vermeld op de verpakking, kunnen schadelijke effecten optreden op het centrale zenuwstelsel. Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk. Ook wanneer Shambala of Open Up tegelijkertijd met andere kruidenpreparaten of producten met zogeheten MAO-remmers wordt ingenomen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid.”

Koop het niet
De NVWA adviseert consumenten om de kruidenpreparaten niet te kopen en niet te gebruiken. Consumenten die dergelijke producten nog aantreffen op de Nederlandse markt kunnen dit melden bij de NVWA.

In oktober besteedde het tv-programma Radar al aandacht aan het middeltje van de deejay. Omroep BnnVara liet toen weten in gesprek te gaan met Beelen over zijn ‘bijbaantje’. Of er daadwerkelijk gesprekken zijn geweest is niet bekend. Wel heeft de deejay het middel deze week uit het aanbod van zijn webshop verwijderd. [RadioWereld.NL]