Luistercijfers 20-49 jaar: Qmusic blijft 1, Radio 538 terug op 2

Qmusic heeft haar koppositie bij de voor adverteerders belangrijkste doelgroep 20-49 jaar verstevigd. Dit blijkt uit de cijfers over de periode februari/maart 2022 van het NLO. Radio 538 is het weer gelukt om plek twee te heroveren.

Foto: Pixabay

Het marktaandeel van Qmusic, met deels Qmusic Limburg en Qmusic Non-stop Maximum Hits in de Randstad erbij, steeg deze meting met een half procentpunt naar 20,8%. Ten opzichte van een jaar geleden groeide het marktaandeel van Q met 1,7%-punt.

Toch zal de marktleider zich momenteel alles behalve comfortabel voelen. Vorige maand werd bekend dat programmaleider Dave Minneboo, die het station de afgelopen vier jaar naar de nummer 1 positie liet groeien, vertrekt en weer terugkeert naar concurrent Talpa. Daarnaast heeft Marieke Elsinga, voor een groot deel verantwoordelijk voor het succes van de ochtendshow, een pauze voor onbepaalde tijd ingelast. En tot overmaat van ramp moet Qmusic ook nog eens alle danceprogramma’s op zaterdagavond en -nacht staken.

Grote vraag is dan ook in hoeverre bovenstaande punten invloed gaan hebben op het marktaandeel de komende maanden.

538 Weer voorbij aan 2
Rivaal radio 538 zag bij de 10+ cijfers nauwelijks een groei deze meting, maar bij 20-49 is deze wel zichtbaar. Het marktaandeel steeg met een half procentpunt naar 13,2%, waarmee de hitzender terug is op de tweede plaats.

Ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar is dit echter een daling van maar liefst 1,6%. Bij Talpa wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de terugkeer van Minneboo.

NPO Radio 2 raakte opnieuw een deel van de Top 2000-luisteraars kwijt. Dit keer ging er 1,5%-punt af en staat de zender op 12,5%. Een jaar geleden stond Radio 2 nog op 13,1%.

Radio 10 weer boven de 10%
Een flinke stap omhoog maakt Radio 10. Het marktaandeel steeg met 1,1%-punt naar 10,4%. Dit is tevens een half procentpunt hoger dan dezelfde periode een jaar geleden.

Sky Radio daarentegen daalde van 8,5 naar 8,1% en blijft hiermee vijfde. Een jaar geleden noteerde het marktaandeel eveneens 8,1%.

Bij Radio Veronica is het marktaandeel nagenoeg stabiel met 4,8% (+0,1%-punt). Dit is wel 0,2%-punt lager dan een jaar geleden.

Tekst gaat verder onder de grafiek

De rest
100% NL blijft met 3,8% gelijk ten opzichte van vorige meting, maar groet wel met 0,2%-punt ten opzichte van vorig jaar. NPO 3FM zag de winst van vorige meting weer als sneeuw voor de zon verdwijnen en noteert nu 3,4%, 0,4%-punt minder dan in februari/maart 2021. Het station staat aan de vooravond van grote veranderingen met kersverse zenderbaas Menno de Boer aan het roer.

NPO Radio 1 zit voor de derde meting op een rij in de lift. Dit keer kwam er 0,2%-punt bij en staat het marktaandeel op 3,3%. Dit is wel ruim een procentpunt meer dan een jaar geleden.

Slam levert na de flinke groei vorige meting weer een half procentpunt in en staat nu op 2,7%, hetzelfde als een jaar geleden.

Kink is nu goed voor 1,9%, een lichte daling ten opzichte van vorige meting en een stijging van 0,2%-punt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Sublime groeide naar 0,9%, het hoogste marktaandeel sinds de zomer van 2020. [RadioWereld.NL]