Paul Witteman ontvangt de Ere Zilveren Nipkowschijf

De jury van de ‘Ere Zilveren Nipkowschijf’ heeft de prijs dit jaar toegekend aan Paul Witteman. Daarnaast heeft de jury de drie genomineerden voor de ‘Zilveren Nipkowschijf’ bekendgemaakt. Een speciale vermelding gaat naar het ‘Eurovisie Songfestival 2021’.

Foto: Jean Pierre Heijmans

De genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf in 2022 zijn: ‘BOOS This is The Voice’ gepresenteerd door Tim Hofman, de dramaserie ‘Het Jaar van Fortuyn’ en de documentaire van Nadia Moussaid ‘Mijn vader de gelukszoeker’.

Ere Zilveren Nipkowschijf
In het juryrapport staat over Paul Witteman: In 1998 schreef de toenmalige jury van de ‘reguliere’ Zilveren Nipkowschijf: Paul Witteman zal de televisiegeschiedenis ingaan als een programmamaker die in de jaren 90 als geen ander zijn stempel heeft gedrukt op de informatieve sector. Hij was en is niet alleen een voortreffelijk presentator, maar ook een intelligent interviewer, die zich met schijnbaar groot gemak op de moeilijkste gebieden begeeft.

In 2022 staat deze reputatie nog steeds, en is nu zelfs verbreed door Wittemans prestatie om met Podium Witteman een van de geliefdste muziekprogramma’s van de Nederlandse omroep te hebben gebouwd. Een oeuvre dat een Ere Zilveren Nipkowschijf verdient, met een gouden randje.”

Nominaties: Zilveren Nipkowschijf
BOOS This is The Voice: Zelden had een programma zo’n kolossale impact als BOOS This is the Voice, het onderzoek dat het team van Tim Hofman (BNNVARA) deed naar grensoverschrijdend gedrag bij het televisieprogramma The Voice of Holland. De makers legden de lat hoog voor zichzelf. Het journalistieke spitwerk werd met grote toewijding en geduld uitgevoerd en de online uitzending zelf blonk uit door helderheid en een eigentijdse vormgeving. BOOS This is The Voice liet heel Nederland meevoelen hoe machtsmisbruik kan ontstaan en hoe er jarenlang van weggekeken kan worden.

Het jaar van Fortuyn: De dramaserie Het jaar van Fortuyn toont op weergaloze wijze hoe Nederland in het tragische jaar 2002, waarin de eerste politieke moord in meer dan honderd jaar plaatsvindt, voorgoed verandert. De hoofdpersonages, de provocatieve columnist Pim Fortuyn en de bedachtzame PvdA-lijsttrekker Ad Melkert in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen worden uitstekend vertolkt door respectievelijk Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr. Ook Fedja van Huêt als Mat Herben heeft een glansrol in de vijfdelige AVROTROS-serie.

Mijn vader de gelukszoeker: In de driedelige serie Mijn vader de gelukszoeker (VPRO) reist televisiemaker Nadia Moussaid met haar vader Alice de route terug naar Marokko die hij omgekeerd aflegde om zijn geluk te beproeven in Europa. Zijn particuliere verhaal vertelt op indringende manier het brede verhaal van migratie: de dromen, het uiteenspatten ervan in de rauwe Europese werkelijkheid, en de families die verscheurd raken. Een serie die je blik op migratie verandert.

Speciale vermelding: Zilveren Nipkowschijf
Eurovisie Songfestival 2021: Het vlekkeloos uitgevoerde spektakel was een show case van waartoe Nederlandse televisiemakers en tv-technici in staat zijn: vele vernieuwende technische hoogstandjes, op het gebied van live-registratie, licht, geluid, regie, decor, logistiek. Het was een brevet van vakmanschap, waar menig buitenland niet aan kan tippen.

Zestigjarige jubileumeditie
De Zilveren Nipkowschijf 2022 is bestemd voor het beste tv-programma of de beste tv-maker, in de periode tussen 1 mei 2021 en 1 mei 2022. De winnaars worden op donderdag 16 juni bekendgemaakt tijdens de feestelijke zestigjarige jubileumeditie van de Zilveren Nipkowschijf in aanwezigheid van diverse oud winnaars bij Beeld & Geluid op het Mediapark in Hilversum. Later dit jaar eert Beeld & Geluid de winnaars van de Ere Zilveren Nipkow en de Ere Zilveren Reissmicrofoon met een portret in de Wall of Fame.

Eerder vandaag maakte RadioWereld ook de genomineerden voor de ‘Zilveren Reissmicrofoon’ bekend.

Jury Zilveren Nipkowschijf
De jury van de Zilveren Nipkowschijf bestaat dit jaar uit – voorzitter – Renate van der Bas en Maaike Bos (beiden Trouw), Arjen Fortuin en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Patricia Cortie (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (De Volkskrant), Roelf Jan Duin (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (freelance mediajournalist bij o.a. NPO Radio 1). [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten