VS: Lite FM New York scoort laagste luistercijfers in bijna 14 jaar tijd

Het voorjaar verloopt voor 106.7 Lite FM (WLTW) niet al te best als het om luistercijfers gaat. Al enige maanden is de popzender haar koppositie kwijt als het om marktaandeel gaat en nu scoort Lite ook nog eens haar slechtste cijfers in bijna 14 jaar tijd. In Los Angeles daarentegen verstevigt KOST 103.5 haar koppositie.

Dit blijkt uit de aprilcijfers van Nielsen Audio.

Lite FM zag deze meting het marktaandeel met maar liefst 0,8%-punt dalen naar 5,1%, waarmee de popzender van de tweede naar de derde plek daalt. Volgens luistercijfersexpert Chis Huff is dit het laagste marktaandeel sinds het invoeren van de elektronische luistercijfersmeting in 2008.

Wel blijft Lite met 3,2 miljoen luisteraars de grootste zender als het om weekbereik gaat. Maar ook dit is ruim 10% lager dan in maart.

Tekst gaat verder onder de video

Voor de vierde meting op een rij gaat WBLS 107.5 aan kop in New York City. De urban popzender zag het marktaandeel gelijk blijven op 6,5%. (W)CBS FM 101.1 daarentegen herstelt zich flink. Het marktaandeel van de classic hitszender schoot met 1,1%-punt omhoog naar 6,3%, wat goed is voor zilver. Voor CBS is dit het hoogste marktaandeel in een jaar tijd.

Het Spaanstalige Mega 97.9 (WSKQ) staat opnieuw op plek 4 met 5,0% (+0,1%-punt), terwijl de classic rockzender Q104.3 (WAXQ) met 4,3% (-0,5%-punt) de top vijf completeert.

Bij de doelgroepen blijft Mega 1 bij 18-49 en 25-54 jaar, terwijl WBLS het populairste blijft bij 18-34.

Los Angeles
Voor de negende meting op een rij staat KOST 103.5 bovenaan bij de luistercijfers in Los Angeles. Dit keer maakte de popzender het verlies van de vorige meting weer goed, want het marktaandeel steeg met 0,3%-punt naar 5,8%. Daarnaast heeft KOST met 2,2 miljoen luisteraars ook nog eens het hoogste weekbereik in de filmstad.

Goed zaken deden de popzender 104.3 My FM (KBIG) en de talkzender KFI AM640. My steeg met 0,4%-punt naar 5,2%, wat goed is voor de tweede plek, terwijl KFI aansluit met 5,1% op plek drie. Voor beide stations is dit het hoogste marktaandeel in een jaar tijd.

My FM heeft sinds eind maart een nieuwe middagshow met Raphael ‘Raph’ Opida. Hij heeft de plek ingenomen van Dave Styles die het station na acht jaar verlaten heeft. Opida was tot vorig jaar op zusterstation KIIS FM te horen, maar verliet de radiowereld om aan de slag te gaan als reservestrijdkracht.

Tekst gaat verder onder de video

De classic hitszender K-Earth 101 (KRTH) kelderde hierdoor van de tweede naar de vierde plek, ondanks dat het marktaandeel iets steeg naar 5,0%. De urban popzender 94.7 The Wave (KTWV) staat op vijf met 4,9%. De complete top vijf bevindt zich dus binnen 1%-punt marktaandeel.

Kijkend naar de doelgroepen, dan gaan KOST en My nu gezamenlijk aan kop bij 25-54 jaar, blijft My nummer 1 bij 18-49 jaar en leidt KIIS nog steeds bij 18-34 jaar.

Miami-Fort Lauderdale
Elke maand blikt RadioWereld.NL ook op de luistercijfers in een andere Amerikaanse radiomarkt. Dit keer is dit Miami-Fort Lauderdale, radiomarkt 11. Miami is de hoofdstad van de staat Florida, waar Max Verstappen ruim twee weken geleden weer een Formule 1-race won. In de stadsagglomeratie Miami-Fort Lauderdale wonen 4,1 miljoen mensen, waarvan meer dan de helft Spaanstalig is.

De populairste zender van deze regio is echter gewoon Engelstalig: Easy 93.1 (WFEZ). De softpopzender noteert 8,6% marktaandeel en is daarmee flink los van de rest. De urban popzender Hot 105 (WHQT) volgt namelijk op twee met 7,0%, terwijl 101.5 Lite FM (WLYF) met 5,6% weer ruim daarachter staat.

Plek vier en vijf zijn voor Spaanstalige zenders: Amor 107.5 FM (WAMR) met 4,9% en Zetta 92.3 (WCMQ) met 4,7%.

Tenslotte is er nog 93.9 (W)MIA dat in februari haar ‘all 90s’ format dumpte en weer 00s, 10s en hits van nu toevoegde. Het marktaandeel steeg de afgelopen twee maanden met een half procentpunt naar 2,1% wat goed is voor plek 19. [RadioWereld.NL]