Search
Close this search box.

Jeroen Kijk in de Vegte zat niet te wachten op de ochtendshow op NPO Radio 2

Jeroen Kijk in de Vegte stond in eerste instantie niet te springen om de ochtendshow op NPO Radio 2 te gaan presenteren. Dit zegt hij in de podcast ‘Dit Was De Radio’. “Jan-Willem van Engelen (toenmalige zenderbaas NPO Radio 2, red.) heeft mij echt moeten overhalen om dit programma te gaan doen.

Foto: BnnVara / Annemieke van der Togt

Dat lag overigens niet aan zijn huidige radiopartner Jan-Willem Roodbeen. “Maar ik dacht ‘ik heb al zoveel ochtendshows gedaan en ik weet wat een gedoe dat is. Dan heb je allemaal vergaderingen en moet je op de foto.’ Daar had ik helemaal geen zin in”, aldus Kijk in de Vegte.

Ervaringen
Plus ik had ook niet zulke goede ervaringen, want ik heb allemaal ochtendshows gehad die niet zo lekker geëindigd zijn”, vervolgt Kijk in de Vegte in de podcast Dit Was De Radio. “Dat ik denk ‘dat hoeft van mij niet meer. Ik heb gewoon geen zin meer om zo heel hoog in te steken en dan weer in een teleurstelling te eindigen’.

Kijk in de Vegte was in het verleden onder meer te horen in de ochtend op Yorin FM (met Rob Stenders), Caz en Qmusic (eerste met Ruud de Wild en later met Kristel van Eijk).

Toch besloot hij uiteindelijk ja te zeggen tegen de ochtend op NPO Radio 2. “Ik zei: ‘Weet je, dan doen we het een half jaar en dan kijken we wel hoe het loopt’.

Dat de ochtendshow op NPO Radio 2 ‘Jan-Willem Start Op’ heet en niet de naam van Jeroen bevat is dan ook mede om deze reden. “Ik wilde dat zelf ook niet”, aldus Kijk in de Vegte. Maar ook omdat hij vrijwel in elke show sidekick was. “Omdat ik van mezelf het gevoel had dat dat dit mijn sterke ding was. Iemand anders zet de kaders neer en dan kan ik daarbinnen gaan lopen kloten om te kijken of ik die kaders op één of andere manier kan vernachelen.

Toevalstreffer
Uiteindelijk werd hij op verzoek van Rob Stenders samen met Roodbeen in de ochtend gezet. “In het begin was het zoals bij alle samenwerkingen heel erg zoeken, want we hadden nog nooit met elkaar een programma gemaakt. In die zin was het een toevalstreffer. En dan moet ik zijn gewoontes gaan ontdekken. Ook in de zin van dat je hem kan peilen als je binnenkomt. Heeft hij goed geslapen? Heeft hij genoeg energie?

Momenteel is Jan-Willem Start Op op NPO Radio 2 één van de populairste ochtendshows van de Nederlandse radio.

Concurrentie
Naar de concurrentie luistert Kijk in de Vegte echter nauwelijks. “Het is net als fietsen. Op het moment dat je heel erg opzij gaat kijken en naar mensen naast je gaat kijken. Voor dat je het weet lig je in de sloot. Dat vind ik met radio net zo. Als ik heel erg naar de concurrenten zou gaan luisteren, waar ik wel nieuwsgierig naar ben, dan ben ik bang dat ik denk van ‘oh dat moeten wij ook doen’. Terwijl dat helemaal niet de manier moet zijn waarop je keuzes maakt voor je programma.

Dat vind ik van de Nederlandse radio sowieso een beetje het makke. Het lijkt allemaal zo op elkaar.” [RadioWereld.NL]