Start nieuw elektronisch luisteronderzoek verschoven naar 2023

De start van het nieuwe elektronische luisteronderzoek is verschoven naar 2023. Dit bleek eerder deze maand tijdens de zomer update van Nationaal Multimedia Onderzoek (NMO), waar het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) in de toekomst onderdeel van uit maakt. In april werd nog gecommuniceerd dat de lancering uitgesteld was tot ‘later dit jaar’.

Toen bleek al dat vooral de opbouw van het panel langzamer verloopt dan verwacht. Momenteel zijn 2500 van de benodigde 3500 leden van 13 jaar en ouder geworven. In de toekomst worden de cijfers niet meer gemeten onder luisteraars van 10 jaar en ouder, maar 13 jaar en ouder.

Scheefgroei
In de werving van panelleden zit wel wat scheefgroei, want vooral jongeren tussen 13 en 17 jaar blijken lastig te rekruteren. “Eigenlijk zijn zij in het algemeen lastig te benaderen voor onderzoek en al helemaal langdurig onderzoek”, legt Yvette van den Berg van NLO uit. Maar ook de privacywetgeving is een extra struikelblok aangezien het luistergedrag gemeten gaat worden middels een app op de smartphone. “Daarom wordt er nu gekeken naar een alternatieve aanpak, want we willen deze doelgroep wel heel graag betrekken in het onderzoek.

De komende maanden gaat het aantrekken van panelleden daarom onverminderd door. Begin augustus start het veldwerk voor het werven van 13 tot 17 jarigen volgens de alternatieve aanpak.

Schaduwdraaien
Ondertussen wordt er sinds maart wel al schaduw gedraaid met het nieuwe luisteronderzoek. De eerste data hiervan wordt momenteel geanalyseerd. Wat ook nog afgesproken moet worden zijn de calculatie- en rapportageregels. In de toekomst krijgen de stations de cijfers wekelijks in plaats van nu maandelijks.

Het doel van NLO is om eind dit jaar alles gereed te hebben zodat in 2023 gestart kan worden met het nieuwe elektronische luisteronderzoek. Tot die tijd blijft de huidige meetmethode met de dagboekjes van GfK gehandhaafd.

In de toekomst is het de bedoeling dat er een Nationaal Media Onderzoek komt waarin het bereik van radio, als televisie, print, online en buitenreclame worden gemeten. Voor het integreren van alle relevante datasets is door NMO inmiddels een tender uitgeschreven. [RadioWereld.NL]