Recordpoging 200 uur lang podcasts maken tijdens Dutch Media Week

Tijdens Dutch Media Week staan een week lang alle vormen van media centraal: van radio en tv tot games en social media. Een nog relatief nieuw medium dat de laatste jaren enorm in populariteit is toegenomen, is de podcast. Tijdens de 7e editie van Dutch Media Week wordt dit medium uitgebreid in de spotlights gezet.

Foto: Dutch Media Week

Dit gebeurt door middel van een recordpoging podcast maken waarbij, met de hulp van bekende en onbekende podcasters, totaal zo’n 200 uur onafgebroken podcasts worden gemaakt. De recordpoging begint op zaterdagochtend 1 oktober en wordt afgesloten door cabaretier en schrijver Vincent Bijlo op zondagmiddag 9 oktober.

Een podcast (een samenvoeging van de woorden iPod en broadcast) is een uitzending die wordt opgenomen, zodat deze geluisterd kan worden wanneer het uit komt. Het is te vergelijken met een radio-uitzending, maar dan eentje die op elk gewenst moment gestreamd kan worden. Bovendien is het mogelijk om een abonnement op uitzendingen te nemen, zodat de nieuwste afleveringen automatisch in de persoonlijke bibliotheek terechtkomen. Nadeel is dat er steeds vaker voor betaald moet worden. Podcasts zijn er in allerlei vormen: van talkshow tot educatieve training en van audiodrama tot documentaire.

De podcasts die worden opgenomen tijdens de recordpoging van Dutch Media Week zijn gratis bij te wonen en vinden plaats op diverse bijzondere locaties binnen Hilversum.

Bekende podcasts
Tijdens Dutch Media Week wordt van zaterdag 1 oktober 8:00 uur tot en met zondag 9 oktober 16:00 uur onafgebroken, dus dag en nacht, podcasts gemaakt. Er doet dan ook een groot aantal podcasters mee aan de recordpoging, waaronder Bastiaan Meijer van de PodBast, de Lesbische Liga Podcast, Vink, Televisië, Content Wars, televisiekenners Ron Vergouwen en Bjorn Bouwens met hun podcast ‘Daar bleef je voor thuis!’, Bert Kranenbarg met zijn podcast ‘RadioReuzen’ en de ‘Boer Zoekt Podcast’ over het tv-programma Boer Zoekt Vrouw. Vincent Bijlo is op de eerste dag te horen met een podcast over de geschiedenis van podcast maken en zal de recordpoging afsluiten op zaterdag 9 oktober.

Ruimte voor nieuw talent
Dutch Media Week biedt elk jaar veel ruimte aan jong mediatalent, zo ook tijdens de recordpoging podcast maken. Iedereen die een uitzending van minimaal 30 minuten kan produceren, kan zich opgeven via de website van Dutch Media Week. Na een selectie maken zij vervolgens kans op hun eigen timeslot tijdens de recordpoging podcast maken.

Kijkje achter de schermen
Tijdens het jaarlijkse mediafestival Dutch Media Week staat van 3 tot en met 9 oktober de impact van media op ons dagelijks leven centraal en kunnen mediaprofessionals zich laten inspireren tijdens een doordeweeks programma boordevol podcasts, talkshows, workshops en toonaangevende sprekers. Nieuw dit jaar zijn de Dutch Media Week Xperience Days, het speciale weekendprogramma waarbij het grote publiek een kijkje mag nemen achter de schermen van het Media Park. [RadioWereld.NL]