Vlaanderen: Weerstand tegen schrappen regionale ochtendprogramma’s VRT Radio 2

Het nieuws van de VRT om vanaf volgend jaar de vijf regionale ochtendprogramma’s te schrappen op VRT Radio 2 heeft tot veel weerstand en kritiek geleid. Eind vorige maand maakte de Vlaams publieke omroep bekend vanaf januari een nationale ochtendshow met Peter van de Veire te gaan uitzenden op de familiezender.

Foto: RadioWereld.NL

In tegenstelling tot Nederland heeft in Vlaanderen niet elke provincie zijn eigen regionale radiozender, maar worden de regionale programma’s uitgezonden op Radio 2. Zo wordt Radio 2 tussen 6 en 8 uur ontkoppeld voor vijf ochtendshows: Start je dag in Antwerpen, Start je dag in Limburg, Start je dag in Oost-Vlaanderen, Start je dag in West-Vlaanderen en Start je dag in Vlaams-Brabant. Maar daar komt als het aan de Vlaamse publieke omroep ligt volgend jaar einde aan.

Bestaansreden
Dat nieuws heeft veel stof doen opwaaien. Maar liefst vier provinciegouverneurs hebben zich al uitgesproken tegen de plannen. “Regio is de bestaansreden van Radio 2. De VRT is blijkbaar bezig met zichzelf en haar sterren. Niet met de mensen”, zegt de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters in De Tijd. Hij roept dan ook op tot een boycot van de omroep.

West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé sluit zich aan bij de kritiek. “Dit is een zeer ongelukkige beslissing. Voor mij ruikt dat naar eenheidsworst en een vorm van besparing”, zegt hij tegen Belga. “Gewone ochtendshows kunnen we ook op de andere radiozenders horen.

Terugdraaien
Cathy Berx, provinciegouverneur van Antwerpen, hoopt dat de omroep de beslissing nog terugdraait. “Luisteraars zijn terecht gehecht aan het ochtendblok op Radio 2: hun prima bron voor regionaal nieuws.

De Vlaams-Brabantse gouverneur Jan Spooren meent dat het regionale nieuws van Radio 2 een maatschappelijke waarde heeft. “Ik word er vaak op aangesproken door de burgers: ze informeren zich via het Radio 2-nieuws.

40 Jaar
De regionale ontkoppeling van Radio 2 begon in 1983 tijdens de lunch (Middagpost). Het station heette toen nog BRT2. Later werd het programma ook ontkoppeld in vijf edities tijdens de avondspits (Avondpost) en in de ochtend (Ochtendpost). Ook brengt Radio 2 geregionaliseerde nieuwsblokken om 6.30, 7.30, 8.30, 12.30, 16.30 en 17.30 uur.

In 2015 sneuvelde het geregionaliseerde programma tijdens de avondspits al. De regionale nieuwsbulletins om 16.30 en 17.30 uur bleven wel overeind.

Ondanks dat er een nationale ochtendshow met Peter van de Veire komt, belooft de VRT nog steeds zeven regionale nieuwsbulletins per dag op Radio 2. Het lijkt er dus op dat ook de regionale nieuwsblokken in het nieuwe programma wel gewoon blijven. Ook de regionale ontkoppeling tijdens de lunch blijft nog bestaan. [RadioWereld.NL]