Nederlandse en Vlaamse publieke omroep delen programma’s en innovaties

De Nederlandse en Vlaamse publieke omroep willen intensief gaan samenwerken. Dat hebben de NPO en de VRT woensdag bekendgemaakt. De samenwerking moet leiden tot het maken en uitwisselen van programma’s.

Maar de omroepen denken ook aan het delen van technologie en innovaties, zoals het ontwikkelen van technieken om desinformatie te detecteren (en tegen te gaan), de gezamenlijke productie van educatief materiaal en het delen van strategisch onderzoek.

We delen als landen al zoveel met elkaar en dat gaan we nu dus ook op het gebied van media doen”, verklaart NPO-voorzitter Frederieke Leeflang. “We slaan de handen ineen om nog méér publieke omroep te zijn voor al onze kijkers en luisteraars“, aldus VRT-CEO Frederik Delaplace.

NPO en VRT gaan de komende jaren op vier gebieden samenwerken: het samen ontwikkelen van programma’s, het uitwisselen van bestaande programma’s, het delen van nieuwe technologie en innovaties, én het creëren van maatschappelijke meerwaarde. Op al deze gebieden zullen de komende jaren concrete samenwerkingen worden opgezet. Diverse concrete initiatieven staan al in de steigers volgens de omroepen.

Coproducties
NPO en VRT geven het startschot voor het realiseren van nieuwe coproducties. Frans Klein, directeur video van de NPO: “Diverse teams werken nu aan de verhalen die we samen willen vertellen, formats die we samen willen ontwikkelen. Denk daarbij aan vernieuwende dramaseries, online producties, maar ook podcasts.

Zoals al eerder aangekondigd is de dramaserie Arcadia de eerste volwaardige coproductie tussen VRT en NPO – met steun van de Duitse omroep ARD en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Dit groots opgezette dystopische drama is in de loop van 2023 in Vlaanderen en Nederland te zien.

NPO en VRT gaan het aanbod van de omroepen in de beide landen nog zichtbaarder maken op de eigen publieke digitale platformen NPO Start/NPO Luister en VRT MAX. Het is de ambitie om de digitale platformen verder te verrijken door de onderlinge uitwisseling van podcasts en videoreeksen. Daarnaast wordt bekeken of succesvolle acties of projecten bij de ene omroep ook kunnen worden opgezet bij de andere. [RadioWereld.NL]