Wie wint de vijfde radio-editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal?

Is het apenpokken of apepokken, is het bekend gemaakt of bekendgemaakt, is het nu Oekraïnse of Oekraïense president? Moet er in een samengesteld woorden als stikstofdepositie of biosysteemvergoedingen nu wel of geen koppelteken? En is het eigenlijke Groninger mosterd of Groningse mosterd? Frits Spits weet het allemaal.

Foto: Stijn Ghijsen

Op zaterdag 26 november, live vanuit het Forum in Groningen, presenteert Frits Spits om 11.00 uur op NPO Radio 1 tijdens het programma ‘De taalstaat’ voor de vijfde keer ‘Het Groot Dictee der Nederlandse Taal’. En Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer leest het dictee voor dat is geschreven door Wim Daniëls.

De volgende bn’ers doen mee: operazangeres Francis van Broekhuizen, verslaggever en De slimste mens-finalist Bram Douwes, NPO Radio 4 presentator Margriet Vroomans, kinderboekenschrijfster Tosca Menten, schrijver/ de Volkskrant-columnist Bert Wagendorp en de stadsdichter van Groningen, Myron Hamming.

Luisteraars van De taalstaat kunnen op 26 november meeschrijven vanuit huis tijdens de uitzending op NPO Radio 1, of in één van de deelnemende bibliotheken in ons land. De jury van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal bestaat uit Vibeke Roeper (Genootschap Onze Taal), Kris van de Poel (Taalunie) en Ton den Boon (De dikke Van Dale).

De vorige editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd gewonnen door De taalstaat- luisteraar Suzanne Voets, een 20-jarige student die slechts drie fouten had. Cabaretier Pieter Derks was de beste prominente deelnemer met maar vijf fouten. [RadioWereld.NL]