Zoek
Sluit dit zoekvak.

Grootste kerstboom Gerbrandytoren dooft de lampen

De Gerbrandytoren (kerstboom) brandt al sinds 10 december 2022 18.45 uur in IJsselstein. Maar vrijdagavond (6 januari, Driekoningen) zijn de lichten van de grootste kerstboom ter wereld om 23.00 uur weer gedoofd. De kerstverlichting in de 366.80 meter hoge Gerbrandytoren in IJsselstein brandde dit kerstseizoen voor de 24e keer.

Foto: Robbie van Pelt

Het toplicht op circa 350 meter brandt al door NPO 3FM sinds sinds 6 december. De 120 lampen van de zendmast in IJsselstein, ook wel bekend als de zendmast Lopik, waren tot op tientallen kilometers in de omtrek zichtbaar.

De lampen bevinden zich op speciale tuien met een totale lengte van vier kilometer. Deze zijn op de toren aangebracht op respectievelijk ca. 125, 200, 265 en 325 meter hoogte.

Op de grond zijn de lichtsnoeren bevestigd aan de bestaande tuiblokken. De Grootste Kerstboom is bij helder weer tot in de verre omgeving te zien, tot wel 40-50 kilometer ver en zelfs vanaf de Van Brienenoordbrug in Rotterdam.

Het lichtspektakel vindt al sinds 1992 plaats, nu 31 jaar geleden. Maar het lukte de organisatie niet elk jaar om de financiering rond te krijgen. Ook waren er in sommige jaren andere, bijvoorbeeld technische, problemen waardoor de lampen niet konden worden aangebracht of ontstoken konden worden. [RadioWereld.NL]