Search
Close this search box.

Last onder dwangsom Radio Veronica wegens te weinig muziek verlengd

De last onder dwangsom die Radio Veronica in mei 2022 kreeg opgelegd wegens het draaien van te weinig muziek, is verlengd tot 1 september 2023, de datum waarop de huidige vergunning afloopt. Dit blijkt uit een document dat openbaar is geworden middels een WOO-verzoek.

Radio Veronica zendt uit op FM via een zogenaamd geclausuleerd kavel (A2), waardoor er restricties zijn op wat de zender wel en niet mag uitzenden. Zo moet Radio Veronica volgens de vergunning tussen 7 en 19 uur 85% van de netto zendtijd (dus exclusief nieuws, weer, verkeer en reclame) vullen met muziek.

Last onder dwangsom
Maar volgens radiozender Kink hield Veronica zich niet aan de regels en diende daarom een handhavingsverzoek in bij Agentschap Telecom (AT), nu Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. De etherwaakhond besloot daarom eind 2021 de uitzendingen van Veronica tegen het licht te houden.

Ook AT concludeerde dat er te weinig muziek te horen was op Radio Veronica, waarna de etherwaakhond in mei 2022 het station een last onder dwangsom oplegde om herhaling te voorkomen. Mocht Veronica bij een hercontrole opnieuw in de fout gaan, dan moet het station 60.000 euro per overtreding per maand betalen met een maximum van 300.000 euro.

Deze last onder dwangsom gold aanvankelijk maar tot 1 september 2022, de dag dat de vergunning ten tijde van het opleggen van de sanctie, verliep. Kink besloot hiertegen in beroep te gaan.

Beroep
Omdat de vergunningen, wachtende op de veiling van de FM-frequenties, met een jaar verlengd zijn, heeft AT het beroep van Kink gegrond verklaard en de last onder dwangsom voor Veronica met een jaar verlengd. Dit besluit is eind vorig jaar genomen en betekent dat Radio Veronica bij het draaien van te weinig muziek nog steeds beboet kan worden, iets wat afgelopen zomer al gebeurde.

Kink had overigens ook beroep aangetekend tegen de hoogte van de last onder dwangsom. Die vond het station te laag, omdat deze niet in verhouding staan met de vergoedingen die ongeclausuleerde stations jaarlijks betalen voor het gebruik van hun frequenties. Bij het overtreden van de regels zou Veronica volgens Kink in feite gebruik maken van een ongeclausuleerd kavel.

AT volgt deze redenering van Kink niet, want de clausule van Veronica omvat meer dan alleen het percentage aan muziek dat het station moet draaien. Zo mag Veronica tussen 7 en 19 uur ook maar maximaal 4,3% muziek uitzenden die genoteerd staat of heeft gestaan op één van de gangbare hitlijsten voor popmuziek in Nederland, waarbij notering van vijf jaar of langer geleden niet meetellen.

Nieuws
Radio Veronica zelf had beroep aangetekend omdat het het niet eens is met de strikte definitie die AT hanteert voor het begrip nieuws. Volgens Veronica zouden ook gespreken over de actualiteit hieronder moeten vallen. AT houdt echter voet bij stuk en stelt dat alleen het nieuwsbulletin meegeteld mag worden als nieuws. [RadioWereld.NL]

7 reacties

 1. Deden ze dat ook maar bij NPO Radio 5 daar hoor je steeds minder muziek .

  1. Bij radio 2 kunnen zich alles permitteren en worden niet op de vingers getikt. Gewoon die eikels van Kink boycotten, wist niet eens dat ze luisteraars hebben.

 2. Radio Veronica zal wel weer de … zijn, want het schijnt een hobby te zijn om deze zender dwars te zitten. 😡😡😡
  Deze naam Radio Veronica mag nóóit verloren gaan. Doe het dan postuum voor Bull Verweij en Rob Out. En voor de democratie in Nederland.
  ❤❤❤
  🤍🤍🤍
  💙💙💙

 3. Veronica is een begrip, mag nooit verdwijnen. Heb zelf in ’74 bij het gestrande schip gestaan en een traantje gelaten.