‘Talpa Network kijkt naar buitenlandse opties na mislukte fusie met RTL’

Mediamagnaat John de Mol zou plannen hebben om zijn miljardenbedrijf Talpa Network binnen twee jaar te verkopen aan een buitenlandse partij, zo melden diverse bronnen aan NU.nl.

Maar CEO Pim Schmitz van Talpa daarentegen geeft aan dat het bedrijf na de mislukte fusie in januari van dit jaar met RTLminimaal drie jaar” zelfstandig wil blijven opereren. Volgens Autoriteit Consument & Markt (ACM) zouden de bedrijven een te dominante positie krijgen op de Nederlandse reclamemarkt.

De Mol heeft volgens ingewijden het doel om Talpa Network te verkopen voor zijn zeventigste verjaardag op 24 april 2025. Hij  zou van plan zijn om het bedrijf enkel te verkopen aan een partij die zich toespitst op tv- en videocontent.

Na de mislukte fusie met RTL zou het bedrijf van de mediamagnaat volgens de bronnen alleen in het buitenland nog mogelijkheden hebben. Vanwege het ontbreken van een eigen streamingdienst zoals Videoland zou Viaplay volgens de bronnen een geschikte kandidaat kunnen zijn voor overname. Viaplay vult het aanbod van Talpa goed aan met zijn streamingdienst en sportrechten, waaronder de Formule 1 en het Duitse en Britse voetbal.

De vraag is echter of een overname momenteel wel past in de strategie van Viaplay nadat het aandeel de afgelopen periode een flinke tik heeft gekregen en de Formule 1 rechten in Nederland ook aflopende zijn.

Talpa Network bezit diverse radio- en tv-zenders in Nederland waaronder SBS6, Veronica, Net5 en SBS9, Kijk, Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en het tijdschrift Linda van zijn zus.

Of de mediamagnaat zijn bedrijf daadwerkelijk gaat verkopen is niet echt duidelijk. CEO Pim Schmitz ontkent de geruchten tegenover NU.nl. “We willen voorlopig zelfstandig blijven. Dat kan drie jaar zijn, maar ook vijf jaar. Er is geen vastgestelde termijn“, aldus Schmitz. “We zullen de komende jaren zelf blijven groeien. Dat willen we ook duidelijk maken aan onze medewerkers, die nog moeten bijkomen van het afketsen van de overname door RTL”, voegt hij eraan toe. [RadioWereld.NL]