Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: ‘Global snijdt in nieuwsredacties radio, banen op de tocht’

Global Radio, eigenaar van radiozenders als Capital, Heart, Classic FM en LBC, gaat flink snijden in de regionale nieuwsredacties voor de radiozenders in het Verenigd Koninkrijk. Dit meldt HoldTheFrontPage (HTFP), een vaksite voor journalistiek. Global zelf wil geen commentaar geven op de berichten.

Momenteel worden de lokale nieuwsbulletins van de radiostations van Global verzorgt vanuit verschillende regionale redacties verspreidt over het land. Volgens HTFP staat Global op het punt om 11 redacties te gaan herstructureren. Daarbij zouden per redactie drie tot vijf medewerkers ontslagen worden. In totaal kunnen er 40 banen verloren gaan.

Daarnaast zou Global zelfs plannen hebben om complete redacties te sluiten, waaronder Leeds en Newcastle. De nieuwsbulletins voor Noordoost-Engeland worden dan verzorgt vanuit het Schotse Glasgow, terwijl de bulletins voor Leeds en Yorkshire vanuit Manchester gemaakt gaan worden.

Global zelf wil niets concreets zeggen over de geplande veranderingen, maar geeft wel aan: “Zoals elk bedrijf herzien we voortdurend onze structuren en processen.

Paul Siegert van de journalistenvakbond NUJ noemt de plannen van Global de zoveelste klap voor lokale en regionale berichtgeving. Want ook de BBC is momenteel bezig met een flinke herstructurering bij de lokale radiotak, waar een flink aantal lokale programma’s verdwijnt.

De plannen van Global zorgen er echter niet voor dat lokaal nieuws verdwijnt van de radiozender. Tijdens de versoepeling van de regelgeving voor lokale en regionale stations is vastgelegd dat stations meer programma’s mogen delen op voorwaarde dat ze overdag elk uur een nieuwsbulletin uitzenden dat tenminste één lokaal nieuwsbericht bevat uit het gebied waarvoor de uitzendvergunning is afgegeven. [RadioWereld.NL]