Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oetse Eilander komt niet terug op Radio Noord

Oetse Eilander, presentator van het middagprogramma ‘Oetse op Noord’, mag niet terug keren op Radio Noord. Er is volgens de regionale omroep een onherstelbare vertrouwensbreuk ontstaan met Eilander. RTV Noord heeft daarom de samenwerking opgezegd.

Foto: Still Radio Noord

RTV Noord: “Eilander, die freelance voor de omroep werkte, deelde vorige week in zijn programma vroegtijdig en zonder overleg met de leiding interne plannen voor een nieuwe programmering van Radio Noord per januari 2024. In de nieuwe programmering verdwijnt het programma van Eilander. De presentator uitte in de dagelijkse rubriek Altijd wat Anders zijn ongenoegen en liet het publiek een half uur lang reageren.

Naast de directie van RTV Noord was ook hoofdredacteur Luuk Sijbring niet blij met de actie van de presentator, die sinds vorige week ziek thuis zit. Het vertrouwen is onherstelbaar geschaad: “We maken uitzendingen voor het publiek, niet om interne kwesties te bespreken. Bovendien lag het nieuws opeens op straat, terwijl we in zo’n proces uiterst zorgvuldig te werk willen gaan. Nu hebben luisteraars in de uitzending een eenzijdig en onvolledig verhaal gehoord. Deze kwestie heeft zowel intern als extern voor veel onrust gezorgd.

Door het vertrek van Oetse stopt ook het programma Oetse op Noord. Tot en met eind december zendt de omroep nu tussen 16 en 18 uur ‘Spits op Noord’ uit, met verschillende presentatoren. De rubriek ’Altijd wat Anders’ blijft, iedere werkdag om half zes. In januari 24 volgt een definitieve nieuwe programmering.

Sijbring: “Het is een onverwacht snel einde en dat is jammer. De laatste uitzending hadden we gepland vlak voor de Kerstdagen en ook in de nieuwe programmering wilden we door met Oetse. Onder meer voor de presentatie van sportuitzendingen en als vaste invaller bij ziekte en vakanties.” Eilander was sinds 2013 te horen op Radio Noord. “We zijn hem dankbaar voor al z’n inspanningen voor de omroep.” [RadioWereld.NL]

5 reacties

 1. Die vertrouwensbreuk is natuurlijk door de omroep zelf veroorzaakt, niet door Oetze Eilander. Sijbring mag wat mij betreft ook vertrekken.

 2. OJa? Leg eens uit met een goede onderbouwing!

  Als jij te horen krijgt dat je ander werk krijgt binnen het bedrijf, ga jij dan ook op tafel staan en de medewerkers toespreken?

  Ze hadden hem ook meteen kunnen ontslaan, maar ze wilde hem nog een andere baan geven volgend jaar. Die man lijkt mij buiten zijn boekje te zijn gegaan.

  1. Wat hebben wij van Babette gehoord van de redactie? Dat was omhuld met raadselen tot nu toe. Ineens verdwenen. En meerdere mensen waren weken weg.

   Wij hoeven natuurlijk niet alles te weten. Maar het is tegenwoordig maar gissen wie, waar, en wanneer er weken niet is. Het rommelt. Als ik daar zou werken zou ik er niet op gerust zijn.

   En dat terwijl het voor luisteraars, met name een oudere groep zo vertrouwd was in deze onrustige tijd. Er zijn nu toch ook jonge presentatoren en sidekicks bij de uitzendingen. Die doen het toch prima. Waarom meer vernieuwing, verjonging. Daar zijn genoeg andere oproepen voor.

 3. Radio Noord moet juist zorgen voor verbinding tussen de luisteraars en het station.

  Het is ronduit beschamend hoe er hier met Oetse wordt omgegaan. Blijkbaar doet de omroep aan achterkamertjes politiek. Oetse staat juist dicht bij de luisteraars, in deze kwestie lijkt hij nu slachtoffer te worden. Het lijkt erop dat de omroep wil ‘ verjongen’?

  Deze jonge ‘gasten’ die er nu zitten moeten blijkbaar nog veel leren. Daar is niks mis mee. Maar waarom nu een goede presentator en journalist zomaar aan de kant zetten??

  Dat vind ik ronduit een groot schandaal!!!

  De weg die nu wordt ingeslagen door RTV Noord zorg zeker niet voor meer luisteraars of een groter marktaandeel. INTEGENDEEL!!

 4. Wordt tijd dat ze de subsidie voor zulke omroepen intrekken waar de medewerkers de zak krijgen met kritiek op beleid.