Frits Spits viert 50-jarig jubileum op de radio

Frits Spits is precies 50 jaar op de radio te horen. Dit jubileum wordt dinsdag (10 oktober) gevierd op de radio. Op NPO Radio 1 ’s ochtends in ‘Spraakmakers’ en op NPO Radio 5 ’s middags in ‘BertOp5’. In beide programma’s is Spits dan te gast.

Foto: video still

Spits, die in het echt Frits Ritmeester heet, debuteerde in 1973 op de radio. Dat was in het programma ‘Proefdraaien’. Dat debuut weet de radiomaker zich nog goed te herinneren. “Het allereerste liedje dat ik toen draaide was ‘Showdown’ van ELO”, zo vertelt Spits in de Avrobode. “Daar ging natuurlijk een hartstochtelijke aankondiging van mij aan vooraf. Mijn teksten waren toen nog erg gedragen en soms ook pathetisch. Als ik dat nu terugluister, denk ik: dat had wel een onsje of twee minder gekund. Maar toen stond ik daar helemaal achter.

Bekend werd Spits door zijn programma ‘De Avondspits’ dat jarenlang dagelijks om 18 uur op Hilversum 3/Radio 3 te horen was. Daarnaast presenteerde hij programma’s als ‘Met het Oog op morgen’ en ‘Tijd voor Twee’. Tegenwoordig presenteert Spits elke zaterdag ‘De Taalstaat’ op NPO Radio 1.

Zijn 55-jarig jubileum gaat Spits waarschijnlijk niet meer vieren. Hij verwacht binnen vijf jaar te stoppen met zijn radiowerk. “Je moet op tijd stoppen, ruim voor het moment waarop het z’n kwaliteit verliest”, vertelde hij eerder in een interview met De Volkskrant. [RadioWereld.NL]

2 reacties

  1. Ooit noemde deze jubilaris de aan de vrije radiozenders gelinkte ‘horizontale programmering’, ’n fossiel.
    Terwijl het enige onderscheid dat Spits ooit heeft kunnen brengen is het maken van dagelijkse goede sier op het enige radiostation dat destijds landelijke dekking had.
    Bescheiden is Frits nooit geweest.
    Zelfs niet nu de man al jaren ‘de parodie van zichzelf’ is.

    1. Een presentator die ik als Vlaming kan verstaan zonder ondertiteling via teletext pagina 888, verdient deze bescheiden viering. Een zeer joviale stem met passie voor iedere aankondiging verdient bovendien navolging. Ik blijf door hem geinspireerd.