Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontvangst bovenregionale DAB+-netwerk Groningen/Drenthe fors verbeterd

De ontvangst van het nieuwe bovenregionale netwerk voor Groningen en Drenthe (kanaal 7C) is flink verbeterd. Afgelopen vrijdag heeft Broadcast Partners de nieuwe zenders in Stadskanaal en Hoogersmilde aangezet, wat met name in Drenthe voor een aanzienlijke verbetering van de ontvangst zorgt.

Foto: RadioWereld.NL

Waar de uitrol van de zes andere bovenregionale netwerken (Friesland 5A, Noord-Holland en Flevoland 8B, Overijssel 6A, Gelderland en Utrecht 12B, Zuid-Holland en Zeeland 5B en Noord-Brabant en Limburg 7C-Z) half oktober al grotendeels voltooid was, bleef het netwerk voor Groningen en Drenthe flink achter. Alleen de zenders in Hoogezand en Emmen stonden nog maar aan.

Dit zorgde ervoor dat met name in Drenthe de ontvangst mager was. Als noodoplossing besloot Radio Drenthe in september zelfs om ook uit te gaan zenden via het netwerk voor Friesland, dat nog in een flink deel van Drenthe goed te ontvangen is. Deze uitzendingen zijn maandag beëindigd.

Stadskanaal en Hoogersmilde
De afgelopen weken is er door Broadcast Partners hard gewerkt om nieuwe zenders in Stadskanaal en Hoogersmilde gereed te maken. Eind oktober zijn daarvoor onder meer nieuwe antennes gemonteerd in de mast van Hoogersmilde.

Toch was het drie weken geleden nog niet duidelijk of Stadskanaal en Hoogersmilde ook daadwerkelijk in gebruik genomen zouden worden bij het gereedkomen. Die beslissing lag bij de vergunninghouders (de radiostations die op het netwerk uitzenden). Wel zou de ingebruikname uiterlijk 1 januari 2023 zijn.

Alsnog aan
Afgelopen vrijdag zijn de zenders Stadskanaal en Hoogersmilde alsnog aangezet voor Groningen en Drenthe, waardoor de dekking van dit netwerk flink is toegenomen. Naast Radio Drenthe profiteren ook onder meer Radio Noord, Simone FM, Radio Continu, Hitzzz, Tukker FM en Joy Radio van de uitbreiding.

Met het aanzetten van Stadskanaal en Hoogersmilde nadert de uitrol van de nieuwe bovenregionale netwerken zijn voltooiing. Voor het netwerk Groningen en Drenthe staat nog een nieuwe zender in Meppel op de planning, terwijl het netwerk Noord-Holland en Flevoland nog een zender in Wormer krijgt. Het netwerk voor Gelderland en Utrecht wordt nog uitgebreid met zenders in Nijmegen en Zwolle. Al deze nieuwe zenders staan voor december op de planning en gaan uiterlijk 1 januari aan. [RadioWereld.NL]

Foto: RadioWereld.NL