België: DAB+-uitzendingen Oostkantons 1 oktober officieel van start

Na de Vlaamse en Waalse gemeenschap krijgt ook de Duitse gemeenschap in België officieel een eigen DAB+-netwerk. Na zeven maanden testen wordt het netwerk op 1 oktober in gebruik genomen voor reguliere uitzendingen met naast de BRF ook commerciële radiostations.

Terwijl het grootste gedeelte van België Nederlandstalig of Franstalig is, is de strook langs de Duitse grens overwegend Duitstalig. Dit zijn de zogenaamde Oostkantons. Deze gemeenschap heeft zijn eigen publieke omroep: De Belgischer rundfunk, oftewel de BRF.

De BRF is met twee programma’s in de Oostkantons op FM te ontvangen. Op DAB+ worden de stations ook uitgezonden, maar in het eigen verzorgingsgebied laat de ontvangst te wensen over. Dit komt doordat de omroep tot voor kort alleen gebruik maakte van het netwerk van de RTBF, de Franstalige publieke omroep voor Wallonië. Een eigen netwerk voor het Duitstalige gedeelte was er nog niet.

Eind februari kwam hier al voorzichtig verandering in. Vanaf de zendmast Raeren-Petergensfeld, onder Aken, gingen testuitzendingen van start op kanaal 8A. Vooralsnog alleen met BRF 1 en BRF 2, want voor commerciële radio ontbrak nog wetgeving.

De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt om commerciële radio op DAB+ mogelijk te maken en zijn ook de eerste stations vergund. En daarom gaan ook 100,5 Das Hitradio, Radio 700, Radio Sunshine en Radio Contact Ostbelgien Now op 1 oktober van start via digitale etherradio. Deze week is hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

De BRF gaat het netwerk beheren. Het is de bedoeling dat er komend voorjaar zuidelijker in Amel een tweede zender opgestart. [RadioWereld.NL]