VS: Radiostations zagen in 2020 inkomsten instorten door corona, WTOP blijft grootste verdienzender

Het jaar 2021 is al bijna voorbij, maar nu heeft BIA Advisory alsnog het overzicht gepubliceerd van radiostations met de hoogste omzet in 2020 in de Verenigde Staten. Voor het zesde jaar op een rij ging deze eer naar de nieuwszender 103.5 WTOP in Washington D.C.

Foto: RadioWereld.NL

Wat gelijk opvalt is dat alle stations in 2020 minder inkomsten uit radioreclame binnen harkten dan in 2019. Oorzaak hiervan is natuurlijk corona. Ook is te zien dat de daling bij de muziekstations fors groter is dan bij de stations met gesproken woord.

iHeart Media, het vroegere Clear Channel, is het best vertegenwoordigd in de top 10 met vier radiostations, gevolgd door Audacy, toen nog opererend onder de naam Entercom, met drie stations. Zes van de stations hebben een format met uitsluitend gesproken woord.

WTOP weer aan kop
Ondanks de fors lager uitgevallen reclame-inkomsten was 103.5 WTOP in Washington D.C ook in 2020 de grootste verdienzender. De nieuwszender zag de omzet echter wel met bijna $8 miljoen dalen naar $62,0 miljoen.

De hitzender KIIS FM in Los Angeles blijft tweede, maar zag een derde van de omzet in 2020 verdampen. KIIS was goed voor $39,8 miljoen, 20 miljoen minder dan in 2019 dus,

Ook de popzender 106.7 Lite FM (WLTW) in New York City moest genoegen nemen met fors minder inkomsten: $30,8 miljoen tegenover $44 miljoen in 2019. Wel stijgt het station naar de derde plaats in de lijst.

Nieuw op vier en in de top 10 is WBZ Newsradio in Bosten. Mede dankzij de presidentsverkiezingen harkte het station $30 miljoen binnen in 2020.

Van negen naar vijf springt WBBM Newsradio in Chicago, ondanks dat het station met 10 miljoen minder genoegen moest nemen. The Sports Hub (WBZ) uit Boston steeg van 10 naar zes en leverde ‘maar’ zeven miljoen in.

Meer verlies
Een flinke duik naar beneden maakte 104.3 My FM (KBIG) in Los Angeles. De popzender zag in 2020 ruim 15 miljoen aan reclame-inkomsten verdampen in 2020. Ook Z100 (WHTZ) in New York City leverde fors is, net als de nieuwszender 1010 WINS en de sportzender WFAN die de top 10 completeren.

Verdwenen uit de top 10 is WCBS Newsradio 880 in New York City. In 2019 was het station nog goed voor $39,2 miljoen. In 2020 was de omzet gedaald tot onder de 28 miljoen. [RadioWereld.NL]