Search
Close this search box.

Oostenrijk: Radiozender kon FM-frequentie in Wenen na 5 jaar eindelijk in gebruik nemen

De hitzender Welle 1 in Oostenrijk heeft haar FM-frequentie in Wenen vijf jaar na de toewijzing eindelijk in gebruik genomen. Dat het zo lang heeft geduurd is niet de schuld van het station, want tegen de toewijzing was bezwaar aangetekend door een andere zender.

Foto: video still Youtube

Al in het voorjaar van 2017 kreeg Welle 1 de frequentie 102.1 FM in Wenen toegewezen bij een verdeelprocedure. Op die frequentie was op dat moment nog Lounge FM te ontvangen. Maar de eigenaar van Lounge FM besloot de uitslag van de verdeling aan te vechten bij de administratieve rechtbank.

Het duurde echter tot maart 2021 voordat de rechter eindelijk uitspraak deed en oordeelde dat de frequentie terecht was toegewezen aan Welle 1. Lounge FM is sindsdien uitgeweken naar de evenementenfrequentie 93.6 FM, waarvoor nu tekens een tijdelijke vergunning wordt aangevraagd.

Toch duurde het nog tot een dag voor kerst voordat Welle 1 daadwerkelijk de frequentie in Wenen in gebruik nam. Na een aantal weken testen is het station afgelopen week officieel gestart in de Oostenrijkse hoofdstad.

Shift van 6 uur
Opvallend is dat de 12 uur durende dagprogrammering gevuld wordt met maar twee shows. Tussen 6 en 12 uur presenteert Reginald “Regi” Kallinger een op Wenen gerichte ochtendshow op 102.1 FM. De eerste drie uur krijgt hij hiervoor hulp van Konstantin “Konsti” Sieghart, terwijl hij de laatste drie uur solo presenteert.

Tussen 12 en 18 uur is in Wenen, net als op Welle 1 in Salzburg, Opper-Oostenrijk, Karinthië en Graz, Christina Ofner te horen. In het weekend is op alle Welle 1 frequenties Marc Buchinger zes uur lang achter elkaar te horen.

Het programma van Welle 1 uit Wenen is nu ook landelijke op DAB+ te ontvangen in Oostenrijk. Voorheen was hier een non-stop versie te horen [RadioWereld.NL]