Zoek
Sluit dit zoekvak.

CBS FM na anderhalf jaar weer aan kop in New York City

Het is (W)CBS FM 101.1 na anderhalf jaar eindelijk weer gelukt om de best beluisterde radiozender van New York City te worden. Dit blijkt uit de cijfers over mei van Nielsen Audio. In Los Angeles blijft KOST 103.5 het populairst.

Waar de popzender 106.7 Lite FM (WLTW) jarenlang domineerde in de Big Apple, wankelt die positie al een paar jaar. Sterker nog: al vier maanden op een rij is het station al geen marktleider meer.

Nadat eerst drie metingen op een rij de urban popzender WBLS 107.5 aan kop ging, is het nu goud voor CBS FM. Het Radio 10 van New York City met bekende namen als Scott Shannon en Broadway Bill Lee zag het marktaandeel in mei met 0,4%-punt stijgen naar 6,7%. Ten opzichte van maart is het marktaandeel al met 1,5%-punt omhoog gegaan. De laatste keer dat CBS op 1 stond was in november 2020.

Maar ook Lite FM herstelde zich van de aprildip. Het marktaandeel ging met 1%-punt omhoog naar 6,1%. De stijging van Lite wordt grotendeels veroorzaakt door de flinke toename van het weekbereik. In mei steeg dit met 13,1% naar bijna 3,63 miljoen. Daarentegen wordt de stijging van CBS FM vooral veroorzaakt door de langere luistertijd.

WBLS kende een slechte meimaand en kelderde met een vol procentpunt naar 5,5%, het laagste marktaandeel in meer dan een jaar tijd. In posities gleed het station van de eerste naar de derde plaats.

Plek vier wordt gedeeld door het Spaanstalige Mega 97.9 (WSKQ) en de classic rockzender Q104.3 (WAXQ). Beide stations scoorden 4,5%. Mega verloor een half procentpunt, terwijl Q met 0,2%-punt steeg.

Een opvallende stijger deze meting is 103.5 (W)KTU. De dancezender steeg met 1,1%-punt naar 4,2% marktaandeel, de hoogste cijfers van dit jaar en goed voor plek zes. KTU moet deze plek wel delen met zusterstation Z100 (WHTZ).

Kijkend naar de doelgroepen, dan gaat CBS nu aan kop bij 25-54, KTU bij 18-34 en Z100 bij 18-49.

Los Angeles
In Los Angeles bleef de top vijf qua rangen ongewijzigd. Sterker nog de gehele top zeven zat muurvast. Aan kop gaat voor de 11e meting op een rij KOST 103.5. De popzender deed er zelfs nog een flinke schep bovenop en zag het marktaandeel met 0,7%-punt stijgen naar 6,5%.

Op ruime afstand volgt zusterstation 104.3 My FM (KBIG) met 5,6% (+0,4%-punt) en daarachter volgt wederom een zus: de talkzender KFI AM640 met 5,0%. Wel is dit een lichte daling.

Plaats vier is opnieuw voor K-Earth 101 (KRTH) met 4,9%. Wel heeft het classic hits station het hoogste weekbereik van alle station in Los Angeles. Wekelijks stemmen er 2,34 miljoen luisteraars af op K-Earth. Dit is 2,5% meer dan in april.

De urban popzender 94.7 The Wave (KTWV) completeert de top vijf met 4,6% marktaandeel.

Bij de doelgroepen staat KOST bovenaan bij 25-54, de hip-hopzender Real 92.3 (KRRL) bij 18-34 en My bij 18-49 jaar.

Atlanta
Elke maand blikt RadioWereld.NL ook op de rangen en standen in een radiomarkt elders in de VS. Dit keer is dit Atlanta, radiomarkt acht met bijna vijf miljoen inwoners en hoofdstad van de staat Georgia.

Ten opzichte van een jaar geleden heeft hier een wisseling aan de top plaatsgevonden. Nummer 1 is nu namelijk de nummer 2 van vorig jaar: 97.1 The River (WSRV). De classic hitszender scoorde in mei 8,6% marktaandeel.

Dat ruim een kwart van de inwoners van Atlanta van Afro-Amerikaanse afkomst is, wordt duidelijk door de nummers 2 en 3: de urban popzender Kiss 104.1 (WALR) met 6,5% marktaandeel en rivaal Majic 107.5 (WAMJ) met 6,1%. Vorig jaar rond deze tijd was Majic niet eens in de top 5 te vinden.

Plaats vier is voor de nummer 1 van ene jaar geleden: de nieuws- en talkzender 750/95.5 WSB. Het station is nu goed voor 6% marktaandeel, wat 2,6%-punt lager is dan een jaar geleden. WSB moet de vijfde plek overigens wel delen met de popzender B98.5 (WSB), dat anderhalf procentpunt boven de prestaties van vorig jaar staat. [RadioWereld.NL]