Cielke Sijben doet boekje open over gedwongen vertrek bij De Wild in de Middag

Cielke Sijben heeft na twee jaar en boekje open gedaan over haar gedwongen vertrek bij De Wild in de Middag op NPO Radio 2. In de podcast ‘Discomfort Zone’ vertelt ze hoe Ruud de Wild haar eerst liet weten dat ze mocht blijven, maar later tijdens een voortgangsgesprek toch op straat gezet werd.

Foto: video still Youtube

Sijben was sinds de start van De Wild in de Middag op Radio 2 in januari 2017 sidekick van De Wild. “Ik denk dat wij in de studio totaal die klik hadden,” denkt Sijben, die toevoegt dat ze elkaar buiten het werk om eigenlijk nooit zagen. “We zijn nooit echt vrienden geworden. In die zin was het gewoon zakelijk.

Automatische piloot
Maar in oktober 2020 kwam er onverwachts een einde aan de samenwerking. Dat er wat ging veranderen bij het programma zag Sijben al aankomen. Volgens haar was het zelfs noodzakelijk omdat er veel herhaling was en was de sleur merkbaar. “We doen ons ding en het gaat allemaal goed, maar we doen het ook op de automatische piloot en het was niet altijd even spannend.

De Wild had plannen het om het programma te vernieuwen. “We moesten De Wereld Draait Door van de radio worden.” Omdat er dingen gingen veranderen vroeg de sidekick aan De wild of er voor haar nog een rol was in de toekomst. “Daar wilde hij me nog bijhebben.

Voortgangsgesprek
Maar korte tijd later ging het tijdens heel anders. “Thijs (Maalderink, red.), de andere sidekick, hadden gelijk ons voortgangsgesprek en ik zou een vast contract moeten krijgen. Ik wist ook wel dat dat niet het makkelijkste was om te krijgen binnen de mediawereld.

De Wild zelfs was niet bij het voortgangsgesprek. Dat werd gedaan door iemand van P&O en de eindredacteur. “Thijs, die moest eerst en die kwam terug en toen zag ik al dat het niet oké was. Hij zei ‘mijn contract wordt niet verlengd’. En toen wist ik dat ik er ook uit zou vliegen.”

Appje
De Wild zelf heeft na het aan de kantschuiven van zijn sidekicks nauwelijks contact met hun gezocht. “Pas later kreeg ik een appje dat als ik wilde dat ik kon bellen. Dat wilde ik op dat moment niet. Ik had het wel fijn gevonden om nog even iets te horen.

Een afscheid op de radio is er in het programma ook nooit gekomen. Na het slechtnieuws gesprek mochten ze een paar dagen thuisblijven. Ondertussen lekte het nieuws over het gedwongen vertrek uit.Dat was zo raar: dat je dan op de bank zit en dat je dus dan je eigen ontslag voorbij ziet komen op RTL Boulevard”, zegt Sijben daarover in Discomfort Zone.

Ingewikkeld
Ik kreeg toen te horen dat het te ingewikkeld werd om nog een uitzending te maken”, vervolgt Sijben. “Dat vond ik toen echt heel erg jammer. Er waren zoveel vragen van luisteraars en ik heb daar nooit antwoord op kunnen geven. Je wilt toch op een leuke manier weggaan.

Korte tijd later keerde ze terug op Radio 2, maar nu als sidekick van Paul Rabbering. Negen maanden later kwam ook hier een einde aan. Het programma kreeg een ander tijdsstip, waardoor het meer ‘music driven’ moest worden. “Toen ging ik ook echt aan mezelf twijfelen. Waarom ben ik nu weer weggestuurd? Gelukkig hoorde ik van collega’s ‘het ligt echt niet aan jou’.” [RadioWereld.NL]