Nieuwe consolidatie in Zwitsers radiolandschap

Een nieuwe consolidatie in het Zwitserse radiolandschap. CH Media koopt met terugwerkende kracht per 1 januari 2022 Radio Central, Radio Sunshine en Radio Eviva in Rotkreuz, bij Luzern. Ook de reclameverkoopmaatschappij Neue Medien Zentralschweiz Werbe AG wordt overgenomen. Door de aankoop stijgt het aantal radiostations van CH Media naar 12.

Foto: Pixabay

CH Media was al eigenaar van onder meer Radio 24 (Zürich), Radio 32 (Solothurn, tussen Bern en Bazel) en Radio Pilatus (Luzern). Negen van de 12 radiostations zijn op FM te ontvangen.

Officieel mag een Zwitsers mediabedrijf maar twee radioconcessies bezitten. Deze concessies waren felbegeerd, omdat deze radiostations ook toegang gaven tot FM. Echter, doordat Zwitserland eind 2024 FM gaat uitzetten, is er door mediaregulator Bakom een overgangsregeling ingesteld. Zo is FM al enige tijd niet meer de hoofddistributiemethode via de ether, maar DAB+.

Noodzaak
Op DAB+ is echter veel meer ruimte, waardoor er geen noodzaak meer is om vast te houden aan de krappe eigendomsbeperking. Bovendien zijn veel lokale radiostations op DAB+ in een veel groter gebied te ontvangen dan op FM. Radio 24, Radio Pilatus en Radio Eviva zijn zelfs in heel Duits-Zwitserland op DAB+ te ontvangen.

Sinds enige tijd kunnen radiostations hun concessie teruggeven aan Bakom, maar mogen ze desondanks blijven uitzenden op FM totdat deze wordt afgeschakeld. Ook hoeven de radiostations die hun concessie hebben teruggeven niet meer te voldoen aan de strenge voorwaarden voor het brengen van lokale informatie. Door het groter worden van de uitzendgebieden door DAB+ werd het voor de stations ook steeds minder interessant om lokale informatie te brengen.

Twee over
Eerder gaf CH Media al de radioconcessies van onder meer Radio 24 en Radio 32 terug. Binnenkort wordt ook de concessie van Radio Bern1 teruggegeven. De concessie van Eviva werd enige tijd terug al door de toenmalige eigenaar terggegeven. Hierdoor bezit CH Media in de toekomst officieel alleen nog een concessie voor Radio Central en Radio Sunshine.

De overname dient nog wel goedgekeurd te worden door Bakom. Hoeveel CH Media voor de drie radiostations betaald is niet bekendgemaakt. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten