Stemproblemen BNR-presentator Art Rooijakkers voorbij

De stemproblemen van presentator Art Rooijakkers zijn na meer dan een jaar eindelijk voorbij. “Ik mag weer praten”, zegt hij trots op Instagram. “Na 100 dagen stilte en verschillende operaties doet mijn stem het weer. Ik mag weer werk gaan plannen en ik ben zo ongelofelijk blij.” Toch is nog onduidelijk wanneer Rooijakkers zijn werk voor BNR Nieuwsradio hervat.

Foto: RadioWereld.NL

De stemproblemen van Rooijakkers begonnen al in 2021, waardoor hij geopereerd werd aan een poliep en gedwongen rust moest nemen. Aanvankelijk leek hiermee het probleem opgelost, maar begin dit jaar steken de stemproblemen opnieuw de kop op, waarna hij wederom gedwongen rust moest nemen.

Het bleek dat Rooijakkers last had van een hardnekkige granuloom, een zwelling op een stemband. Hierdoor moest de presentator in totaal vier keer onder het mes. Bovendien mocht hij lange tijd zijn stem geheel niet gebruiken.

Nadat drie operaties mislukt waren, leek de arts steeds minder vertrouwen te hebben in een goede afloop. Hetgeen toch wel voor de nodige paniek zorgde bij Rooijakkers. “Hij had steeds dat laconieke optimisme dat artsen met elkaar gemeen hebben en nu opeens leek hij het roer een beetje kwijt. Wat moest ik dan nog?”, zegt hij in de Volkskrant.

Pas na verdere studie en een gesprek met de Amerikaanse dokter die zanger John Mayer van zijn zeer hardnekkige granuloom heeft genezen, lukt het bij de vierde operatie om de zwelling succesvol weg te snijden. In juni meldde Rooijakkers al dat het voorzichtig de goede kant op ging en nu zijn de stemproblemen dus volledig voorbij.

Door zijn stemproblemen moest Rooijakkers noodgedwongen zijn radio- en tv-werk staken. Op BNR vervangt Paul van Liempt hem in het dagelijkse programma ‘BNR’s Big Five’. [RadioWereld.NL]