Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tv-programma Radar maakt vierdelige serie over de energierekening

Dé manier om de energierekening uiteindelijk naar beneden te krijgen is dat we ons huis verduurzamen en we thuis zuiniger omgaan met energie. Maar waar begin je en hoe pak je dat aan? In haar nieuwe tv-serie ‘Overleef de energierekening‘ van AvroTros onderzoekt Radar-presentator Antoinette Hertsenberg wat je allemaal kunt doen.

Foto: Elvin Boer

Radar gaat in op veel vragen in de vierdelige online-reeks Radar: “Overleef de energierekening.” Dit is alleen te zien op NPO Start.

Sinds de gasprijzen door het dak gaan, krijgt de Radar-redactie veel bezorgde reacties over energierekeningen. Waar mensen voorheen 200 of 300 euro per maand betaalden voor hun energie, worden ze nu geconfronteerd met een verdubbeling en soms zelfs bijna een verdriedubbeling. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit onbetaalbaar en reden tot grote zorg.

Op individueel niveau heeft niemand invloed op de gasprijs, maar we kunnen wel iets doen aan de rekening door anders met energie om te gaan en ons huis te verduurzamen. Maar hoe doe je dat? Bij wie haal je advies? Hoe weet je of een adviseur betrouwbaar is? En wat moet je als adviezen elkaar tegenspreken?

Radar: “Helaas is er niet één handleiding te geven voor het verduurzamen van huizen, het is geen ‘one size fits all’. Elk huis is anders en wordt anders bewoond en dat betekent dat iedereen zelf het wiel moet gaan uitvinden. Antoinette Hertsenberg gaat het land in om vast te leggen wat mensen tegenkomen als ze willen verduurzamen. Wat moet je met een prachtig maar tochtig jaren 30 huis? Wat is verstandig om te doen als je maar een klein budget kunt investeren?

Fons Hendriks brengt in beeld waar huurders tegenaan lopen als woningbouwverenigingen niet mee willen werken aan verduurzaming, hij bezoekt studenten die op kosten gejaagd worden door de hoge energieprijzen, hij belicht de verschillen in verduurzamings-subsidies tussen gemeenten en ontmaskert energieadviseurs die wel subsidie opstrijken maar niet leveren.

Daarnaast brengt deze tv-serie een aantal oplossingen in beeld die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen: de hybride warmtepomp, airco’s als verwarming, infraroodpanelen en een warmtebesparend ventilatiesysteem. Een inwoner van Lemelerveld bedenkt zelf een totaalpakket: kosten 8500 euro. Daardoor is hij van het gas af en heeft hij geen energierekening meer.” [RadioWereld.NL]