VS: WBLS springt naar de eerste plaats in New York City

Waar in augustus nog drie radiostations in New York City vochten om de koppositie bij de luistercijfers, is er in september een overduidelijke winnaar: WBLS 107.5. Dit blijkt uit de cijfers van Nielsen Audio. In Los Angeles blijft KOST 103.5 aan kop.

Foto: Pixabay

In augustus eindigde 106.7 Lite FM (WLTW) nog op de eerste plaats, op de voet gevolgd door (W)CBS FM 101.1 en WBLS. Dit keer is het BLS, die dankzij een flinke stijging de koppositie overneemt. De urban popzender ging met 0,9%-punt omhoog naar 6,6%. Dit is het hoogste marktaandeel van het station sinds januari.

Plek twee is nu voor Lite FM. De popzender ging iets omhoog naar 6,0%. Wel blijft Lite met bijna 3,47 miljoen luisteraars per week de zender met het grootste bereik. Dit is een stijging van ruim 3%, terwijl het totale weekbereik van radio in de Big Apple met 1,6% groeide.

CBS FM verloor 0,1%-punt en staat met 5,7% nu derde. Deze plek moet de classic hitszender wel delen met het Spaanstalige Mega 97.9 (WSKQ). Terug in de top 5 is Z100 (WHTZ). De hitzender won 0,6%-punt en noteert nu 5,3%. Hierdoor is de classic rockzender Q104.3 (WAXQ) voor het eerst sinds februari uit de top 5 gedrukt.

Een korte historische terugblik: in 2012 stond Lite FM nog bovenaan met 7,2% marktaandeel. BLS stond toen derde.

Bij de doelgroepen staat Mega voor de vierde meting op een rij bovenaan bij 25-54 jaar, gaat Z100 aan kop bij 18-49 en is CBS FM opnieuw nummer 1 bij 18-34 jaar.

Los Angeles
In Los Angeles staat KOST 103.5 voor de tweede meting op een rij op de hoogste trede. Het marktaandeel van de popzender steeg met 0,4%-punt naar 5,8%. Zusterstation 104.3 My FM (KBIG) won een half procentpunt en klimt hierdoor met 5,55 marktaandeel naar plek twee.

K-Earth 101 (KRTH) staat nu derde met 5,1%. Wel blijft de classic hits zender de meeste luisteraars hebben: bijna 2,33 miljoen per week. Dit is wel een daling van 0,6%, terwijl het totale weekbereik van radio in de filmstad steeg met 1,9%.

De talkzender KFI AM640 blijft vierde met 4,7%, terwijl de urban popzender 94.7 The Wave (KTWV) terug in de top vijf is met 4,4% marktaandeel. Het station profiteerde van een flinke daling van de Spaanstalige softpopzender K-Love 107.5 (KLVE).

Tien jaar geleden stond 102.7 KIIS FM op de hoogste trede. De hitzender is echter al een hele tijd niet meer in de top vijf te vinden en staat nu zelfs negende met 3,2% marktaandeel.

KOST is nu het populairst bij 18-34 jaar. My FM staat voor de derde maand op een rij op 1 bij 25-54 jaar, terwijl My ook aan kop gaat bij 18-49.

Detroit
Elke maand blikt RadioWereld.NL ook op de rangen en standen in een radiomarkt elders in de VS. Dit keer is dit Detroit, de grootste stad langs de grens met Canada en radiomarkt nummer 13. De regio Detroit telt bijna 4 miljoen inwoners en is bekend van Motown en de auto-industrie.

Populairste radiozender van Detroit is momenteel 104.3 WOMC. De classic hitszender steeg met een vol procentpunt naar 7,5%. Saillant detail is dat WOMC twee jaar geleden niet eens in de top vijf te vinden was.

Classic rock 94.7 WCSX is momenteel tweede met 7,0%, terwijl de urban popzeder Mix 92.3 (WMXD) plek drie in handen heeft met 6,4%. Niet verwonderlijk aangezien bijna een kwart van de inwoners van Afro-Amerikaanse afkomst is.

Sportzender 97.1 The Ticket (WXYT) is te vinden op plek vier met 5,6%. De popzender 100.3 WNIC completeert de top vijf met 5,3% marktaandeel. [RadioWereld.NL]