Dit zijn de 5 best beluisterde radiostations per provincie

Qmusic is al enkele maanden de best beluisterde zender van het land. Dat betekent echter niet dat het station in elke provincie de onbetwiste nummer 1 is. Maar wat zijn de best beluisterde stations per provincie? RadioWereld.NL dook daarvoor wat dieper in de cijfers van het NLO over de periode augustus/september 2022.

Wat gelijk opvalt is dat de verschillen per provincie groot zijn. Zo is Qmusic maar in vijf van de 12 provincies marktleider. Dit zijn Drenthe, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Een jaar geleden waren dit nog vier provincies.

Qmusic in 9 provincies in top 3
Daarnaast staat het station in negen provincies in de top drie van populairste stations. Het hoogste marktaandeel scoort Qmusic in Gelderland: 17,6%. Hekkensluiter is Noord-Holland met slechts 7,6%. Noord-Holland is ook de enige provincie waar Qmusic niet in de top 5 vijf te vinden is.

NPO Radio 2 is de populairste zender in drie provincies: Friesland, Overijssel en Limburg. Ook Radio 10 mag zich marktleider noemen in drie provincies: Flevoland, Zeeland en Noord-Holland. In de laatste provincie moet 10 deze plek overigens delen met NPO Radio 1.

Opvallend is dat NPO Radio 5 inmiddels in drie provincies al in de top vijf te vinden is: Drenthe, Flevoland en Noord-Holland. Een jaar geleden stond de seniorenzender alleen in Zeeland in de top vijf.

Tekst gaat verder onder de tabel

Regionale omroep
De regionale publieke omroep staat in slechts vier provincies in de top vijf: Groningen, Friesland, Utrecht en Limburg. Radio Noord is de enige regionale radiozender die marktleider is in eigen provincie. In geen enkele provincie is een regionaal commercieel radiostation in de top vijf te vinden.

Overigens moet er wel een kleine kanttekening bij de cijfers gemaakt worden. In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Zeeland en Flevoland zijn te weinig respondenten voor een representatieve steekproef. Dat wil zeggen dat er te weinig deelnemers zijn aan het luisteronderzoek. Echter geven de cijfers wel een beeld van welke stations er het populairst zijn. [RadioWereld.NL]