Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vereniging tegen kwakzalverij gelooft Giel Beelen niet

Giel Beelen mag dan wel voorlopig gestopt zijn met radio maken, maar desondanks is hij nog wel te horen: via zijn platform Kukuru. En daar is de Vereniging tegen kwakzalverij volgens Editie NL niet blij mee.

Foto: Still Twitter

Editie NL zocht uit hoe onschuldig het spirituele platform Kukuru van Beelen, die onlangs de Marconi Oeuvre Award voor zijn radiowerk kreeg, is.

De ‘Vereniging tegen Kwakzalverij‘ vindt Kukuru zeker niet onschuldig. Zaterdag was er een gratis webinar waar verschillende sprekers dingen beweren over de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens die niet wetenschappelijk zijn bewezen. En dat vindt de vereniging zeer kwalijk.

Catherine de Jong van de Vereniging tegen kwakzalverij is daar duidelijk in: “Het is echt totale onzin en dit helpt niet, je helpt mensen misschien wel mee de put in juist.

Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack heeft uren lang het online Kukuru evenement van Beelen gevolgd en lacht erom. Op zijn Twitterpagina Sjamadriaan fileert de journalist de zelfbenoemde deskundigen één voor één.

Adriaan ter Braack zegt: “Ze menen ook dat ze zelf verstand van zaken hebben. Ze hebben bijvoorbeeld een jaar lang ‘Orthomoleculaire therapie’ gestudeerd. Ja dat is complete bullshit. Dat is een beetje hetzelfde als een jaar lang Harry Potter lezen en geloven dat tovenaars bestaan. Het slaat gewoon nergens op.”

Volgens Editie NL kwam de ene coach naar de andere geneeskundige bij het online Kukuru evenement langs. En ondertussen rinkelt de kassa van de NPO deejay. “Je kunt het evenement terug kijken voor 87 euro, wil je meer zien, dan betaal je 107 euro, en dat is snel verdiend.

Foto: BnnVara/Annemieke van der Togt

De Vereniging tegen kwakzalverij is niet blij met het verdienmodel van de 45-jarige Beelen die op sociaal media inmiddels de nieuwe Jomanda wordt genoemd. ”Je hoeft er geen opleiding voor te hebben, je hoeft er niets voor te kunnen, je hoeft alleen een vriendelijk gezicht op te zetten en onzin te verkopen.

Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack zegt: “Wat mij persoonlijk stoort is dat ze de wetenschap erbij halen. Want ze gebruiken termen uit de wetenschap. Het is gewoon één groot circus. Het schandalig en gênant.

Giel Beelen, die een jaar geleden de titel ‘Kwakzalver van het Jaar‘ kreeg reageert als volgt: “De webinar is bedoelt om beter te worden in voelen. Voelen is spiritualiteit en een aanvulling van de wetenschap en geen alternatief.” [RadioWereld.NL]