Search
Close this search box.

Sydney: KIIS 1065 stoot 2GB na 18 jaar van de troon, record voor Kyle & Jackie O

De talkzender 2GB in het Australische Sydney heeft voor het eerst in 18 maar moeten buigen voor een concurrent. Afgelopen week verschenen de eerste luistercijfers van 2023 en daaruit blijkt dat de hitzender KIIS 1065 2GB voorbij is gegaan. Daarnaast noteerden KIIS-ochtendjocks Kyle & Jackie O hun hoogste marktaandeel ooit.

Foto: video still Youtube

Als sinds de start in 2014 is KIIS 1065 de populairste FM-zender van Sydney, maar de nummer 1 positie onder alle radiostations in de stad was een stapje te ver. Want altijd was daar 2GB, een talkstation op AM, die een hoger marktaandeel wist te scoren.

Maar afgelopen week is de hegemonie van 2GB voor het eerst in bijna twee decennia doorbroken. De talkzender verloor in de eerste luistercijfers van dit jaar 1,5%-punt marktaandeel, waardoor 2GB genoegen moet nemen met 11,0%. Tegelijkertijd won KIIS 0,3%-punt en groeide de hitzender naar 11,9% marktaandeel.

Ochtendshow
Het succes van KIIS komt grotendeels op conto van de ochtendshow met Kyle Sandilands en Jackie O Henderson. Het duo is al sinds 2005 in de ochtend te horen in Sydney. Eerst op 2Day FM, maar sinds 2014 op KIIS. De overstap zorgde er destijds al voor dat het marktaandeel van 2Day in slechts één meting tijd als een plumpudding in elkaar stortte en het toen net gelanceerde KIIS omhoog schoot.

Tekst gaat verder onder de video

En ook in de ochtend is KIIS nu de populairste zender van Sydney met 15,9% (+1,1%). Al jaren was Kyle & Jackie O de populairste ochtendshow op FM en vorig jaar lukte het al eens om Ben Fordham op 2GB met 0,1%-punt te verslaan, maar deze meting walst het duo echt over hun concurrent heen en is het verschil 1,9%-punt.

15,9% Is tevens het hoogste marktaandeel voor de ochtendshow ooit. En met 842.000 luisteraars is de Kyle & Jackie O Show tevens de meest beluisterde ochtendshow van Australië. “We hebben alweer een record verbroken. Het is bijna beschamend. Guinness neemt niet meer op als we bellen. ‘Niet weer een record’ denken ze”, grapte Sandilands tijdens zijn show, nadat de luistercijfers waren gepubliceerd.

Ingrediënten
De Kyle & Jackie O show bevat alle ingrediënten die een succesvolle ochtendshow op een hitradiostation moet hebben. Entertainment, gasten en competities worden afgewisseld met de belevenissen het presentatieduo en luisteraars. Tussendoor is ook nog ruimte voor muziek en korte updates met nieuws, weer en verkeer.

Ruimte voor controverse is er ook. Zo leidde een naakt daten item tot een vrijpartij in de studio en beledigt Sandilands regelmatig bekende Australiërs. Recent werd de ochtendshow nog middenin een interview afgebroken, maar waarom wil KIIS niet zeggen. Als gevolg hiervan verliet het duo kwaad de studio.

Maar ook ontroerende momenten zijn er genoeg, zoals een live huwelijksaanzoek op de radio of het verrassen van een moeder van een overleden zoon.

Voorbeeld
Ook in het buitenland wordt de ochtendshow van Kyle & Jackie O in de gaten gehouden en dient het als inspiratiebron. Zo is het Verjaardagsrad bij Mattie & Marieke op Qmusic overgenomen en is Verdubbel je salaris bij Domien Verschuuren op Kiss te horen als $10.000 Popquiz. In beide gevallen dienen 10 vragen binnen 60 seconden goed beantwoord te worden.