Zoek
Sluit dit zoekvak.

VS: WTOP voor achtste jaar op een rij radiozender met hoogste omzet

103.5 WTOP staat voor het achtste jaar op één als het gaat om hoogste omzetten van radiostations in de Verenigde Staten. Dit blijkt uit de cijfers van BIA Advisory Services. Wel zag de nieuwszender in Washington DC de omzet het afgelopen jaar iets dalen ten opzichte van 2021, terwijl de meetste stations in de top 10 juist meer omzet wisten te genereren.

Foto: RadioWereld.NL

Dat New York City als grootste radiomarkt van de VS met vier stations vertegenwoordigd is in de top 10 van radiostations met de hoogste omzet, is niet echt een verrassing. Wel is opvallend dat Los Angeles (radiomarkt 2) met slechts twee radiostations in de top 10 staat. Chicago (radiomarkt 3), Washington DC (radiomarkt 7), Atlanta (radiomarkt 8) en Boston (radiomarkt 10) zijn elk met één station vertegenwoordigd.

De omzet van radioreclame (zowel op FM als online) in de VS steeg in 2022 met 7,4% naar $13,6 miljard. Vooral online reclame steeg hard met 35% naar $2,6 miljard. Toch is dit nog altijd lager dan voor corona. In 2018 wist de radiosector nog ruim $14 miljard aan reclameomzet te genereren.

WTOP weer aan kop
WTOP in Washington is opnieuw bovenaan het lijstje te vinden. Voor het achtste jaar op een rij heeft het station de hoogste omzet van alle radiozenders in de VS. In 2022 harkte WTOP $69 miljoen binnen. Dat is weliswaar een miljoen minder dan in 2021, maar nog altijd een slordige $25 miljoen meer dan de nummer twee.

Die nummer twee is opnieuw 102.7 KIIS FM in Los Angeles. De hitzender kroop verder uit het coronadal van 2020 en haalde het afgelopen jaar $44,1 miljoen binnen, ruim een miljoen meer dan in 2021. Het is toch wel enigszins opmerkelijk dat KIIS op plek twee staat en Los Angeles aanvoert gezien het feit dat het station in heel 2022 niet in de top 5 van populairste radiozenders te vinden was. Desondanks ligt de omzet nog altijd fors lager dan in 2019, toen het station goed was voor $59,9 miljoen.

Plek drie blijft in handen van 106.7 Lite FM (WLTW) in New York City. De omzet van de popzender steeg in 2022 met een half miljoen naar $35,1 miljoen.

Tekst gaat verder onder de tabel

De rest van de top 10
Een plek winst is er voor 98.5 The Sports Hub (WBZ) in Boston en Z100 (WHTZ) in New York City. De hitzender zag de omzet met een half miljoen stijgen naar $33,5 miljoen. Ook 104.3 My FM (KBIG) in Los Angeles stijgt een plek en wist een miljoen meer binnen te halen dan in 2021.

Plaats zeven is voor 101 WINS in New York City. De nieuwszender is sinds vorig jaar ook op FM te ontvangen en zag de omzet met een half miljoen stijgen naar $32,1 miljoen.

WBBM Newsradio in Chicago zag de omzet met $2 miljoen dalen ten opzichte van 2021 en daalt daardoor van plek vier naar acht. De sportzender WFAN in New York City blijft negende.

Nieuw op 10 is de nieuws- en talkzender 95.5 WSB in Atlanta met $31,6 miljoen omzet. In 2021 stond het station nog op plek 12. Uit de top 10 verdwenen is WCBS Newsradio 880. De nieuwszender in New York City staat nu elfde. [RadioWereld.NL]