Radiostation in Portland zet AI deejay in (filmpjes)

Radiodeejays die vervangen worden door kunstmatige intelligentie, het is dichterbij dan menigeen denkt. Een radiostation Portland, Oregon, zet inmiddels zelfs kunstmatige intelligentie en een synthetische stemkloon in voor de programmering.

Foto: RadioWereld

Sinds kort is de kunstmatige versie van ‘Ashley Z‘ Elzinga te horen op de hitzender Live 95.5 (KBFF). Dat is haar tweede shift van de dag, want ze is ook ochtenddeejay en programmaleider bij 106 (W)KHQ, ruim3000 kilometer oostwaarts in Charlevoix. Daarnaast is ze ook nog ’s avonds te horen op Movin 92.5 (KQMV) in Seattle.

Niet al haar programma’s zijn dan ook live, een deels zijn voicetracks. Probleem is alleen dat de actualiteit dan lastig te implementeren is. Een weerbericht kan van tevoren opgenomen worden, maar met een actuele temperatuur erin klinkt het net wat levendiger. En ook prijzen weggeven in deze programma’s was omslachtig tot niet mogelijk.

Hiervoor komt bij Live 95.5 nu ‘AI Ashley’ om de hoek kijken. Zij is elke werkdag tussen 10 en 15 uur te horen op de zender. Hoe dat klinkt is hieronder te horen.

AI Ashley is overigens niet de eerste deejay die middels kunstmatige intelligentie te horen is. Syndicated ochtenddeejay Bert Weiss experimenteert al met het systeem voor promo’s of aan-en afkondigingen op de ruim 20 stations die zijn programma uitzenden.

In Nederland gebruiken diverse regionale en lokale stations al AI om nieuws- en weerberichten te verzorgen. [RadioWereld.NL]