Jurre Bosman over bezuinigingen nachtradio: “We moeten keuzes maken”

NPO Audio-baas Jurre Bosman vindt het jammer dat de gepresenteerde nachtprogrammering op NPO Radio 2 deels gesneuveld is. Dit zegt hij in de podcast ‘Dit Was De Radio’. “Maar als het gaat om budget, dan moeten we keuzes maken.”

Foto: NPO/Michel Schnater

Sinds begin juni is op werkdagen tussen middernacht en 4 uur non-stop muziek te horen op NPO Radio 2. Inmiddels is duidelijk at er voorlopig geen opvolger komt voor de naar Radio Veronica vertrokken Rick van Velthuysen. Daarnaast werd ook het programma van Desiree van der Heiden dat na Van Velthuysen volgde, met een uur ingekort.

Verschuiving budget
Natuurlijk is dat jammer“, zegt Bosman in Dit Was De Radio. “Maar we hebben ook een enorme podcastambitie. Daar hebben we ook een nieuw platform voor gecreëerd: NPO Luister. De versterking van on-demand vraagt een nieuwe blik op lineair, live radio. Daar is de nacht in beeld gekomen.

Het budget dat voorheen beschikbaar was voor het maken van nachtradio, verschuift de NPO nu dus naar onder meer het maken van podcasts.

Kweekvijver
Begin dit jaar stelde Powned radiobaas Florent Luyckx al dat live nachtradio onder druk staat. Uren die bij uitstek geschikt zijn om nieuwe talenten op te leiden. “Die kweekvijver blijven we ook zeker doen”, belooft Bosman. “Op 3FM, op Klassiek, een beetje op Radio 2, en op FunX. Voor mensen die heel graag bij de radio willen, moeten we uren hebben waarin ze vlieguren kunnen maken. Maar we hebben keuzes gemaakt om in de nacht op 2 minder te gaan programmeren.

3FM
Over de veranderingen bij 3FM die vorig jaar werden doorgevoerd is Bosman op zich wel tevreden. “Het succes is er nog niet, maar ik hoor wel als ik er naar luister een zender met veel meer samenhang en mensen die er met vertrouwen inzitten en ook heel veel zin in hebben.

Belangrijk is vooral dat het bereik van 3FM gaat groeien. “Dat zijn niet drie klikken met de muis. We moeten opvallen als zender en daar vind ik dat we niet het maximale hebben gedaan. Ik hoop dat we dit najaar meer uit de kast gaan halen.” [RadioWereld.NL]