Zoek
Sluit dit zoekvak.

NPO publiceert plan van aanpak voor veilige werkvloer

De omroepen en de NPO hebben eindelijk een gezamenlijke plan van aanpak sociale veiligheid publieke omroep bekendgemaakt. Het nieuwe plan moet leiden tot een sociaal veilige omgangscultuur en een structurele gedragsverandering bij de landelijke publieke omroep.

Foto: NPO

Het plan van aanpak is volgens de NPO de uitwerking van de conclusies en aanbevelingen uit het rapport ‘Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan’ van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen. Dat werd op 1 februari gepresenteerd naar aanleiding van onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de publieke omroep.

Frederieke Leeflang, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO: “Wij erkennen dat de publieke omroep niet voor iedereen een veilige werkomgeving is en is geweest. Dat heeft me enorm geraakt en wederom zijn oprechte excuses gepast aan alle betrokkenen.

Ik neem de verantwoordelijkheid, samen met de bestuurders van de omroepen, om hard aan de slag te gaan met het uitvoeren van de acties uit dit plan. Het doel is om een veilige en fijne werkplek te realiseren waar iedereen gewaardeerd en gerespecteerd wordt en waar verantwoordelijkheid gegeven en genomen wordt. Dit plan is een eerste stap in de noodzakelijke verandering naar een nieuwe omgangscultuur. Alleen samen met alle medewerkers van de gehele publieke omroep kunnen we dit realiseren”.

In dit plan zijn volgens Leeflang alle overkoepelende acties opgenomen die gezamenlijk moeten worden gerealiseerd. “Daarnaast maakt elke werkgever een eigen plan van aanpak, gebaseerd op het overkoepelende plan. De omroepen doen dat vanuit hun eigen pluriformiteit en met behoud van hun eigen autonomie.

De belangrijkste elementen van het overkoepelende plan zijn hier in te zien.

Dat plan is gemaakt naar aanleiding van het rapport over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport en de voormalige talkshow De Wereld Draait Door. Het CvdM moet in de gaten houden hoe dit plan wordt uitgevoerd en elk half jaar rapporteren over de sociale veiligheid bij de NPO. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) woensdag aan de Tweede Kamer. [RadioWereld.NL]