Zoek
Sluit dit zoekvak.

Deense overheid overweegt splitsing voormalig Sky Radio kavel

De Deense overheid overweegt om kavel FM5, dat vrijkwam nadat Sky Radio de uitzendingen staakte, in delen te splitsen. Door het splitsen van het pakket hoopt de Deense overheid meer geld binnen te halen tijdens de veiling van de frequenties. Het is de bedoeling dat de frequenties in april verkocht gaan worden.

Volgens Minister van Cultuur Brian Mikkelsen is het mogelijk dat het kavel gesplitst gaat worden in twee delen. Het zou dan gaan om een kavel voor het westelijke gedeelte van Denemarken, dat gevormd wordt door het Jylland en Fyn, en een kavel voor het Sjaelland, waarop de hoofdstad Kopenhagen ligt.

Of het kavel definitief in tweeën gesplist gaat worden hangt af van het financiële bod. Het is nu de bedoeling dat kandidaten zowel op het gehele FM5 kavel als op de (twee) gesplitste delen kunnen bieden. Mocht een bod op het totale kavel FM5 hoger zijn dan de gesplitste delen bij elkaar, dan zal FM5 een landelijk pakket blijven. Mocht het lager uitvallen, dan zal het kavel in twee delen verkocht gaan worden.

Net als bij Sky Radio blijven er een aantal voorwaarden aan het kavel verbonden. Zo moet de nieuwe eigenaar 1000 uur nieuws per jaar uitzenden, alsmede een dagelijks nieuwsprogramma. Daarnaast worden er ook de nodige restricties opgelegd aan de muziek die gedraaid mag worden.

Het kavel FM5 kwam vrij nadat Sky Radio op 14 november de uitzendingen in Denemarken staakte. Tegenvallende luistercijfers zorgen ervoor dat het station forse verliezen lijdt. De afgelopen twee jaar liepen deze verliezen op tot 40 miljoen euro.

Volgens Sky Radio zelf zijn de tegenvallende luistercijfers het gevolg van de “slechte” dekking dat het station heeft. Bij de koop van het FM-pakket beloofde de Deense overheid dat het kavel 78% van de Deense bevolking zou bereiken, maar volgens Sky Radio zelf is dit “slechts” 63%.

Met het stoppen van Sky Radio in Denemarken begon ook meteen het moddergooien tussen Sky Radio en de overheid. Volgens Sky Radio gedraagt de overheid zich als “oost Duitse staatsambtenaren”, die ontkennen fouten gemaakt te hebben. De overheid daarentegen denkt dat het mislukken van Sky Radio een gevolg is van de “arrogantie” van de Nederlandse leiding. Daarnaast zou Sky Radio niet verwacht hebben dat ze concurrentie zouden krijgen van Talpa’s Radio 100FM. [Radionyt/Copenhagen Post/RS/Radio.NL]

 

Gerelateerde berichten