Frankrijk: RTL verdwijnt eind 2022 van de langegolf

De laatste radiozender gericht op Frankrijk verdwijnt van de langegolf. Eind 2022 staakt RTL definitief de uitzendingen op 234 kHz. Oorzaken zijn de stijgende energieprijzen in combinatie met steeds minder luisteraars die op de langegolf afstemmen.

Foto: video still Youtube

De afgelopen maanden draaide RTL-eigenaar M6 al letterlijk de knop om. Om kosten te besparen wordt er al met minder vermogen uitgezonden, terwijl ’s nachts de zender zelfs enkele uren geheel uitgeschakeld wordt.

Door de zender eind van het jaar voorgoed het zwijgen op te leggen, snijdt RTL fors in de kosten. De langegolfzender verbruikt jaarlijks evenveel energie als 6000 Fransen bij elkaar, zo laat de radiozender weten.

FM en DAB+
RTL is in vrijwel heel Frankrijk ook op FM te ontvangen. Daarnaast is het station op de boog Parijs-Lyon-Marseille ook op DAB+ te ontvangen. De komende jaren wordt de dekking hiervan verder uitgebouwd.

De uitzendingen van RTL op de langegolf begonnen in 1933 onder de naam Radio Luxembourg. Pas in 1966 werd de naam gewijzigd in RTL. De langgolfzender van RTL staat nog altijd in Luxemburg en niet in Frankrijk. Dat komt doordat RTL een zogenaamde radio périphérique was. Tot 1981 gold er een staatsmonopolie op radio in Frankrijk, waardoor stations als Europe 1, RTL en RMC hun zendinstallatie niet in Frankrijk mochten plaatsen. Daarom werd uitgeweken naar buurlanden.

RTL is de laatste radiozender gericht op Frankrijk die nog op de langegolf te ontvangen is. Eind 2016 staakte de publieke zender France Inter al de uitzendingen op deze band, gevolgd door Europe 1 eind 2019 en RMC in maart 2020. [RadioWereld.NL]