Talpa stoot reclameverkoop televisietak af, maar houdt reclameverkoop radio

Er lijkt een doorbraak te zijn in het goedkeuringsproces voor de fusie tussen Talpa en RTL. Talpa Network wil de reclameverkoop van zijn tv-zenders SBS6, Net5, SBS9 en Veronica afstoten en onderbrengen bij Mediahuis. Dit meldt het Noordhollands Dagblad. De reclameverkoop voor de radiostations houdt Talpa wel in eigen huis.

In juni 2021 maakten RTL en Talpa bekend te gaan fuseren. Enkele maanden later gaven ook de ondernemingsraden van beide mediabedrijven groen licht voor het samengaan.

Maar nog altijd is er geen groen licht voor de fusie. Adverteerders protesteerden, evenals DPG Media. De Autoriteit Consument & Markt, beter bekend als ACM, kondigde begin vorig jaar aan dat er een diepgaand onderzoek nodig was.

In september maakte ACM bekend dat het onderzoek bijna was afgerond. Om groen licht te krijgen wordt momenteel onder meer nog onderhandeld over acties die RTL en Talpa moeten ondernemen om hun gezamenlijke macht op de reclamemarkt minder groot te maken.

Een van deze acties is het afstoten van de reclameverkoop van de televisiezenders van Talpa. Deze wil het bedrijf onderbrengen bij Mediahuis, eigenaar van onder meer De Telegraaf en regionale kranten als Noordhollands Dagblad. De overeenkomst moet leiden tot “duidelijkheid naar de markt” en zou het de bestaande zorgen van ACM en adverteerders in Nederland moeten wegnemen. Door de verkoop onder te brengen bij Mediahuis blijven er in elk geval drie grote onafhankelijke reclameverkoopbedrijven voor televisie bestaan.

De overeenkomst televisie is de omgekeerde weg die wordt bewandeld bij de radiostations. Talpa is namelijk voor het grootste deel eigenaar van One Media Sales, dat naast de reclameverkoop van de eigen zenders Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Veronica, ook de reclameverkoop doet voor de radiostations van Mediahuis in Nederland (Sublime en Nostalgie). [RadioWereld.NL]