VS: iHeart Media gaat opnieuw bezuinigen

iHeart Media, de grootste aanbieder van commerciële radio in de Verenigde Staten, gaat opnieuw bezuinigen. Dit keer komt er geen grootschalige ontslagronde, maar staakt het bedrijf de aanvullende bijdrage aan de pensioenen van alle medewerkers.

Foto: RadioWereld.NL

Al jaren zit iHeart Media in zwaar weer. Momenteel is de inflatie torenhoog waardoor er minder geadverteerd wordt door bedrijven. En dat merkt iHeart Media, eigenaar van onder meer Z100 (WHTZ) en Lite FM (WLTW) in New York City en KIIS FM en KOST 103.5 in Los Angeles, doordat er dus minder inkomsten zijn uit radioreclame.

Omdat iHeart Media de afgelopen jaren tijdens diverse ontslagronden, de laatste was in juni vorig jaar, eigenlijk al compleet uitgekleed is als het om personeel gaat, zou een nieuwe ontslagronde de bedrijfsvoering in gevaar brengen. En daarom kiest het bedrijf voor een andere manier van besparen.

Zo wordt alleen nog personeel aangenomen voor essentiële functies en worden tijdelijke contracten tegen het licht gehouden. Maar ook wordt het mes gezet in niet-essentiële reizen en overuren.

Pensioenbijdrage
Maar de meest ingrijpende bezuiniging treft vrijwel alle medewerkers: de aanvullende bijdrage aan pensioenen, de zogenaamde ‘401(k)-match’, wordt stopgezet totdat het advertentieklimaat is verbeterd.

Amerika kent geen pensioenopbouw via de werkgever zoals in Nederland. Werknemers moeten hun eigen pensioen bij elkaar sparen via een investeringsrekening. Dat kan vanuit het brutosalaris. Voordeel hiervan is dat een werknemer meer kan inleggen, omdat er pas belasting over hoeft worden betaald als het geld weer wordt opgenomen. Dit systeem is vernoemd naar het wetsartikel 401(k).

In die regeling wordt het ook aantrekkelijk gemaakt voor werkgevers om wat extra te geven. Dat bedrag is afhankelijk van het bedrag dat de werknemer zelf inlegt. Dit is de 401k-match. Het bedrag dat de werkgever bijdraagt verschilt per werknemer en is onderdeel van de salarisonderhandelingen.

Maar nu iHeart Media deze match voorlopig stopzet, geeft het mediabedrijf haar medewerkers stiekem gewoon een salarisverlaging, zonder dat deze op het salarisstrookje zichtbaar is. [RadioWereld.NL]