Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Global haalt Gold en Smooth Radio grotendeels van de middengolf

Global Radio zet opnieuw het mes in middengolfdistributie. Vanaf vrijdag (30 juni) is de oldieszender Gold niet langer buiten Londen en Manchester via de middengolf te ontvangen. Daarnaast gaat die dag ook een groot aantal middengolfzenders van Smooth Radio uit.

Foto: video still Youtube

De vier zenders van Gold die vanaf eind deze week zwijgen zijn: Peterborough/Cambridge (1332 kHz), Derby (945 kHz), Nottingham (999 kHz) en Northampton (1557 kHz). Luisteraars in deze regio’s kunnen omschakelen naar DAB+. Sinds juni 2019 is het station landelijke te ontvangen via het netwerk van Digital One.

Gold was tot 2014 één van de grotere netwerken op de middengolf. Op het hoogtepunt was Gold, dat in 2007 ontstond door de fusie tussen Classic Gold en Capital Gold, via 30 AM-zenders te ontvangen in grote delen van het Verenigd Koninkrijk. In 2014 moest Gold echter het grootste deel afstaan aan zusterstation Smooth Radio.

Ook Smooth heeft de afgelopen jaren al meerdere AM-zenders uitgezet. Komende vrijdag gaat een groot deel van de resterende zenders uit. Sinds vorige week zijn op in elk geval 10 van de 17 AM-frequenties van Smooth Radio promo’s te horen over de afschakeling.

De regio’s waar Smooth Radio van de middengolf verdwijnt zijn: Goucestershire (774 kHz), Dorset (828 kHz), Norfolk (1152 kHz), Suffolk (1170/1251 kHz), Essex (1359/1431 kHz), Plymouth (1152 kHz) en Wiltshire (936/1161 kHz). Van de zenders in Cheshire, Kent, Hampshire en Sussex is nog onduidelijk of deze aan blijven of ook uitgezet worden.

Smooth Radio blijft in al deze regio’s via DAB te ontvangen. Daarnaast is de zender in en om diverse grote steden ook op FM te ontvangen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt er steeds minder via de middengolf geluisterd, waardoor stations steeds vaker het mes zetten in deze distributiemethode. Begin dit jaar verdween Absolute Radio geheel van de middengolf en ook Talksport wil gefaseerd de laatste zenders gaan uitzetten. [RadioWereld.NL]