35 Jaar Sky Radio: Zo ging de officiële start en dit was de rol van Jeroen van Inkel

Sky Radio bestaat dit jaar 35 jaar. Op 30 september 1988 ging het station officieel van start via diverse lokale kabelnetten in het land. Later groeide het station uit tot marktleider en hield die positie tot en met 2004 vast. Maar ook vandaag de dag behoort Sky Radio met 3 miljoen luisteraars per week nog altijd bij de top.

De eerste uitzendingen van Sky Radio vonden al in augustus plaats. Dat waren echt testuitzendingen, want tussendoor was het soms uren of zelfs dagen stil. Sinds half september waren er wel continu uitzendingen van Sky Radio, waarna 30 september als officiële startdatum wordt genoemd. Een echte eerste plaat van is dan ook niet bekend.

Wel vond de officiële openingshandeling van Sky Radio opmerkelijk genoeg pas half oktober plaats. Phil Collins startte met een druk op de knop zijn, toen nieuwe, single ‘A Groovy kind of love’ in.

Pan-Europees
Sky Radio ging van start als pan-Europees radiostation. Dat was noodzakelijk, omdat Nederlandse commerciële radio toen nog niet was toegestaan. Het signaal van Sky Radio werd via de satelliet meegezonden met de tv-zender Sky Channel, die eind jaren ’80 via vele kabelnetten in Nederland te ontvangen was. En dus besloten veel kabelnetten ook Sky Radio door te gaan geven.

Ondanks dat het station aanvankelijk geheel Engelstalig was, was toenmalige Veronica-deejay Wessel van Diepen de stem van de tv-commercials van Sky Radio op Sky Channel. Dat kwam mede doordat Lex Harding als Veronica-baas via een omweg Engelstalige uitzendingen van Countdown leverde aan Sky Channel. Van Diepen was één van de presentatoren.

Maar er was meer betrokkenheid van Veronica bij Sky Radio. Jeroen van Inkel, toen ook werkzaam bij de publieke omroep, werd gevraagd om mee te werken aan de opbouw. Dat moest uiteraard in het geheim gebeuren. Van Inkel zocht het eerste jinglepakket uit, Omnitrax gemaakt voor WENS, en begeleidde namens Sky het opnieuw inzingen van het pakket.

Pop-muziek zonder extremen
Sky Radio ging van start als softpopzender naar voorbeeld van KOST 103.5 in Los Angeles, zo had directeur Ton Lathouwers bepaald. In de eerste folder werd het format omschreven als ‘popmuziek zonder extremen’.

Dat Sky Radio de zaken serieus aanpakte bleek wel uit het feit dat het de eerste grote zender was die aan muziekonderzoek deed in Nederland, al gaan de verhalen dat het station de eerste maanden vooral de favoriete nummers van Lathouwers draaide.

Ook kwam Sky Radio met een toentertijd revolutionaire automatisering. De muziek werd door de computer bepaald en de computer hield het hele station ook letterlijk draaiende door een groot rek met videorecorders aan te sturen. Alle muziek van Sky stond namelijk op Betamax banden. Elk nummer had een tijdcode waardoor de computer ze achter elkaar kon zetten en instarten.

Er was echter wel een flinke beperking aan het systeem met Betamax banden: het kon geen muziekstukken korter dan 30 seconden aan. Een jingle is over het algemeen korter dan 30 seconden. Als oplossing werden jingles daarom gemonteerd voor de meest gedraaide nummers op Sky en zo op band gezet. Zo konden vaste luisteraars door een jingle al voorspellen welke hit er zou volgen.

Populair
Sky Radio bleek een gat in de markt te vullen, want al snel was het station de populairste commerciële radiozender in Nederland. Ook snoepte het luisteraars af van Radio 3, dat toen met een verticale programmering nog een ratjetoe was. Sky was juist precies het tegenovergestelde: strak geformatteerd, maar wel waarbij de luisteraar wist wat hij/zij zou krijgen.

Gevecht om de ether
Begin 1992 ging Sky Radio de ether in. In de regio Rotterdam ging het station uitzenden op de frequentie 102.7 FM. Dit was een zogenaamde ‘restfrequentie’, die na een procedure tot aan het College van Beroep voor bedrijfsleven (CBb) werd afgedwongen. Tegelijkertijd begon Sky Radio overdag ook met nieuwsbulletins in het Nederlands.

Na twee jaar verdween Sky Radio echter weer uit de ether. Dat kwam doordat de restfrequenties in 1994 opnieuw verdeeld werden. Sky viel samen met Radio 538 buiten de boot. En dus volgde er een nieuwe gang naar de rechter. Op 15 maart 1995 stelde het CBb beide stations in het gelijk: de overheid had fouten gemaakt bij de FM-verdeling. Hierdoor kregen zowel Sky als 538 alsnog een etherfrequentie.

Op 15 september 1995 om klokslag 19 uur startte Sky Radio zijn uitzendingen via de 100.7 FM, die voorheen werd gebruikt door Radio Utrecht.

Met de start op 100.7 FM kreeg Sky Radio met Bart van Gogh ook een Nederlandse stationvoice. En ondanks dat hij hier al 15 jaar niet meer te horen is, staat Van Gogh bij velen nog steeds bekend als ‘de stem van Sky’.

Door het grote etherbereik van de 100.7 FM groeide het marktaandeel van Sky Radio verder door. Daarnaast werd Ad Roland ingehuurd om het station verder te ‘fine tunen’. In december 1996 zorgde dit ervoor dat Sky de publieke popzender Radio 3FM van de troon stootte. Sky Radio scoorde een marktaandeel van 14,5%, terwijl Radio 3FM genoegen moest nemen met 13,8%. Vanaf de zomer van 1997 nam Sky Radio zelfs voor een lange tijd de koppositie in.

In de zomer van 1997 werden de frequenties in Nederland opnieuw verdeeld. Sky Radio kon hierdoor zijn etherbereik flink uitbreiden, want naast de 100.7 kreeg de zender per januari 1998 ook de 100.4 FM in Noord-Nederland. In 2003 bemachtigde Sky Radio bij de veiling een nieuw FM-pakket met onder meer 101.0 en 101.2 FM. Hierop zendt het station nog altijd uit.

Verval
Door de toegenomen concurrentie in de ether ging het marktaandeel van Sky Radio langzaam bergafwaarts. Dit zorgde er zelfs voor dat het station eind 2003 het marktleiderschap kwijtraakte. De jaren daarna ging Sky Radio dan ook flink op de schop. Het ‘stoffige’ softpopformat maakte langzaamaan plaats voor een fris popformat.

De afgelopen jaren is er regelmatig aan het format van Sky Radio gesleuteld. Ook is het station al regelmatig doodverklaard. Vanwege Spotify zou het non-stop station overbodig zijn. Maar niets is minder waar. Sky Radio staat nog altijd steevast in de top drie van radiozenders met de meeste luisteraars. Wekelijks stemmen er meer dan drie miljoen luisteraars af op het ‘non-stop Feel Good’ format met ‘de beste mix van classics en hits.’

En tijdens de kerstperiode schakelt Sky Radio nog een tandje bij, want al jaren claimt het station kerst op de radio en loopt het weekbereik nog verder op. Hoeveel luisteraars Sky dan trekt wordt eind van het jaar goed duidelijk nu de luistercijfers per week gerapporteerd worden.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: RadioWereld.NL

Grootste Sky hit
Uiteraard laat Sky Radio het 35-jarig bestaan niet ongemerkt voorbij gaan. In april zond het station daarom al de Sky Radio Top 1000 uit met de grootste Sky hits volgens de luisteraars. ‘Perfect’ van Ed Sheeran voert de lijst aan.

Omdat deze hit echter nog maar zes jaar oud is, behoort deze nog niet tot de meest gedraaide hits ooit op Sky. Bovenaan die lijst staan ‘Can’t Fight The Moonlight’ van Leann Rimes (uit 2000) en ‘Big Yellow Taxi’ van Countings Crows en Vanessa Carlton (uit 2002). Beide nummers komen nog vrijwel dagelijks voor bij op de zender.

Deze week gaat de Sky Radio Top 1000 overigens in de herhaling. Tot en met vrijdag (6 oktober) is de lijst dagelijks tussen 7 en 19 uur te horen. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Jammer dat je steeds hetzelfde hoort. Sky had wat mij betreft nog veel meer variatie mogen bieden. Nu is het één pot nat en iedere dag dezelfde platen. Al die commerciëlen durven het gewoon niet om af een toe eens iets anders te draaien, iets verrassend. En dat is jammer.