Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe documentaire: ‘Worst to First, The True Story of Z100 New York’ (filmpjes)

De hitzender Z100 (WHTZ) in New York City was in de Jaren ’80 en ’90 het grote voorbeeld van vele radiostations over de hele wereld. Legendarisch is het verhaal over hoe de zender na de start in 1983 in slechts 74 dagen opklom van de laatste naar de eerste plaats in de luistercijfers. Hierover is nu een documentaire gemaakt: ‘Worst to First, The True Story of Z100 New York’.

Foto: video still Youtube

De Snipperhit, De Roepie-Roepievogel, het concept van ‘Curry & Van Inkel’, denk maar niet dat Veronica dit allemaal zelf verzonnen heeft. Het werd allemaal overgenomen van Z100 en van een Nederlandse jus voorzien. Maar ook het jinglepakket van ‘Avro Maandag op 3’ waren gewoon de jingles van Z100 die opnieuw ingezongen waren. Kortom: Z100 was in de jaren ’80 en ’90 toonaangevend.

Maar Z100 was niet vanaf dag één al een succes. Sterker nog: de eerste luistercijfers die Scott Shannon als zenderbaas en ochtenddeejay van de nieuwe hitzender onder ogen kreeg, waren ronduit teleurstellend: de laatste plaats. Maar het team van het station ging niet bij de pakken neerzitten en mobiliseerde de luisteraars voor een keiharde publiciteitscampagne.

Het werd een succes, want binnen 74 dagen stond Z100 op de eerste plek bij de luistercijfers. Dit complete verhaal is nu vastgelegd in een documentaire van ruim een uur. Saillant detail is dat de docu gemaakt is door Shannon en Elvis Duran, de huidige ochtenddeejay van Z100.

Ik ben er vrij zeker van dat als Scott Shannon niet had gedaan wat hij deed met Z100 en de radio-industrie in het algemeen, ik nu niet op Z100 te horen zou zijn,” aldus Duran. “Mensen in de radiowereld zijn zich misschien ‘bewust’ van dit verhaal, maar ik verzeker je dat ze dit verhaal niet kennen. Zo blij om samen te werken met Scott om het aan de wereld te vertellen.

Naast Duran en Shannon komen ook vele oud-medewerkers (en concurrenten) van Z100 aan het woord, alsmede artiesten die hun succes mede aan Z100 te danken hebben, zoals Bon Jovi, Taylor Dayne en Gavin DeGraw. Maar ook komt het verhaal voorbij van een piepjonge Madonna die het station letterlijk stalkte om haar plaat ‘Holiday’ gedraaid te krijgen.

‘Worst to First, The True Story of Z100 New York’ is helaas (nog) niet in ons land te bekijken. Op Youtube zijn al diverse fragmenten geplaatst. [RadioWereld.NL]

 

3 reacties

    1. We kregen te horen dat deze ook in Nederland via iTunes te bekijken is, maar dat is dus niet zo?