Zoek
Sluit dit zoekvak.

Menno de Boer wil met 3FM “Meer impact en toename van het bereik”

De publieke popzender NPO 3FM gaat flink op de schop. Afgelopen week presenteerde het station zijn nieuwe programmering, maar dat is niet het enige dat er gaat veranderen. Ook het muziekformat wordt bijgeschaafd en de toon van het station wordt optimistischer. Dit alles met als doel: meer impact en toename van het bereik.

Foto: NPO 3FM

Al jaren gaat het niet goed met 3FM. Zendermanagers kwamen en gingen en wat ze ook deden, de luistercijfers wilden maar niet omhoog. Sinds dit jaar staat Menno de Boer aan het roer van 3FM en dat betekent opnieuw veranderingen.

Met het presenteren van de nieuwe programmering was 3FM de afgelopen week het gesprek van de dag. In elk geval in de mediawereld. Maar er was ook kritiek. Vooral over het besluit om 3voor12 Radio na 25 jaar af te serveren als radioprogramma. Menig muziekliefhebber en artiest is bang dat daarmee een belangrijk podium voor nieuwe Nederlandse talenten is verdwenen.

Ook muziekkenner en NPO radio 2-deejay Leo Blokhuis liet weten de keuze onbegrijpelijk te vinden.

 Nieuwe muziek in goede flow
Maar volgens De Boer blijft nieuwe muziek een belangrijke rol spelen op 3FM. “Ik denk zelfs dat we dat nog wat beter gaan doen, omdat de doorstroom beter gaat lopen,” aldus de zendermanager in het AD. Beginnende bandjes worden over het algemeen eerst in de avond gedraaid, waarna ze geleidelijk airplay overdag krijgen. “Zorgen dat het in een goede flow over de dag heen gebeurt, dat is iets waar we veel sterker op in gaan zetten.

Nieuwe bandjes worden dan ook omringd door bekendere muziek om de doorluisterbaarheid te verbeteren. Bekendere muziek houdt volgens De Boer niet per definitie in dat er hitradio gespeeld gaat worden. “Q en 538 vullen het segment hitradio al voortreffelijk in”, zegt De Boer in De Volkskrant. Hip-hop verdwijnt voor het grootste deel van de playlist. Alleen op zondagavond is hier nog uitgebreid ruimte voor.

Minder geijkte classics
Ook qua classics wordt het anders aangepakt en gaat er gekozen worden voor de minder geijkte nummers van bekende artiesten. De 00’s krijgen een belangrijke plaats bij 3FM. Tussen 9 en 10 uur, als de nieuwe ochtendshow met Rob Janssen en Wijnand Speelman eindigt en Jorien Renkema het stokje overneemt, wordt er vanaf september zelfs uitsluitend muziek uit dit decennium gedraaid. Een mooie tegenhanger dus van de 90s @ 9:00 op radio 538 en Het Foute Uur op Qmusic, al sluiten de classics op 3FM wel aan op het muziekprofiel van de zender: bandjes en pop.

Lichtpuntje
Naast de muziek verandert ook de toon van het station. “De zender was wat doorgeschoten in de maatschappelijke betrokkenheid en bezorgdheid over de wereld van morgen”, aldus de zendermanager. Dat wordt dus minder, al blijven maatschappelijke thema’s belangrijk. Ook Serious Request blijft daarom en belangrijke pijler. “3FM wil de zender zijn die lichtpuntjes toont, ook al is het leven niet altijd even mooi.

Groeistand
Daarnaast moeten de vernieuwingen zorgen dat de eilanden weer bij elkaar komen. “Dit is een gezamenlijk project dat erop is gericht om 3FM weer in een groeistand te krijgen.” En daarom wordt alles integraal bekeken: van muziek tot presentatoren en van jingles tot uitstraling op marketinggebied.

De veranderingen en keuzes zijn, ondanks dat niet iedereen het leuk vindt, hard nodig. “In bijna alle tijdvakken presteren we onder de maat”, analyseert De Boer. “Dus ja, ik denk dat het goed is om scherpe keuzes te maken. Een ding weet ik zeker: als we alles bij het oude zouden laten, bereiken we niks.” [RadioWereld.NL]

4 reacties

  1. Trek de stekker er maar uit dan kunnen de FM Zenders eindelijk naar Radio 5 wat ook meer reclame geld oplevert .