Directeur van Beeld en Geluid in RadioReuzen op NPO Radio 5

Op zijn werkkamer in het kleurrijkste gebouw van het Media Park zit Beeld en Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer letterlijk op honderden, duizenden, tienduizenden uren legendarische radio. En als geen ander vindt hij het belangrijk dat al dat moois bewaard blijft, maar vooral ook dat het toegankelijk is en dat het beluisterd blijft worden.

Foto: NPO Radio 5

Daarom aarzelde Eppo van Nispen tot Sevenaer geen moment om de uitnodiging aan te nemen om in een speciale aflevering van de podcastserie RadioReuzen aan te schuiven om veel moois te laten horen. Nota bene in zijn eigen Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Het grote publiek kent Van Nispen tot Sevenaer inmiddels, doordat hij regelmatig te zien in in de talkshow Op1. Hij kan daar smakelijk vertellen bij prachtige fragmenten die hij opdiept uit het archief van Beeld en Geluid. Daarbij gaat het over historische televisie- en filmfragmenten.

Maar wat heeft hij met radio? Dat blijkt al snel heel veel te zijn. Als deskundige praat hij over Radio Oranje, Radio Herrijzend Nederland en de rol van de omroepen in de oorlog. Of over de voetbalverslagen van Han Hollander en later Theo Koomen en Jack van Gelder. En over hoe programma’s zoals Mastklimmen de Nederlandse taal hebben verrijkt. Maar Eppo blijkt ook groot liefhebber te zijn. Hij roemt de Avondspits, luisterde als jochie met een oortje stiekem naar Germaine Groenier en hoorde thuis ook heel vaak Raden Maar met Kees Schilperoort. En waarom mag Candlelight van Jan van Veen niet ontbreken in zijn lijstje? En wat deed hij zelf als radioredacteur bij de Nieuwsshow met Wim Bosboom en Mireille Bekooy, later Ellen Brusse?

Aflevering 38 van RadioReuzen is opgenomen tijdens de poging om non-stop 200 uur podcasts op te nemen in Beeld en Geluid. Maar deze poging is helaas mislukt. Er is slechts 153 uur podcasts geproduceerd met tussendoor veel oude opnamens en muziek van Spotify. Bert Kranenbarg nam anderhalf uur van de estafette op zich.

Komende donderdag is een een kort versie van het gesprek met Eppo van Nispen tot Sevenaer te horen van 16 tot 18 uur op NPO Radio 5 in het programma ‘BertOp5’.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over onder meer ‘Met het oog op morgen’, ‘Cappuccino’ van Sjors Fröhlich, ‘De Meurders Methode’ over Felix Meurders, ‘Ochtendshows’ met Edwin Evers, ‘Arbeidsvitaminen’ en de ‘Dik Voormekaarshow’. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen.[RadioWereld.NL]