18 Partijen deden een aanvraag voor lokale commerciële FM-frequenties

In totaal hebben 18 partijen vorig jaar een aanvraag ingediend voor één of meerdere lokale commerciële FM-frequenties. Dit blijkt uit analyse door RadioWereld.NL van een WOO-verzoek. Radio Simone spande de kroon en deed een aanvraag voor maar liefst negen FM-frequenties.

Foto: Pixabay

Afgelopen zomer verdeelde het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) 16 FM-frequenties met lokaal bereik voor commerciële radio. Voor vier FM-frequenties (Gouda, Zeeland, Etten-Leur en Breda) kwam maar één geldige aanvraag binnen en zijn ‘om-niet’ (0 euro) aan de betreffende aanvrager toegewezen. Voor de frequenties in Rotterdam-Zuid en Eindhoven kwamen geen (geldige) aanvragen. De resterende 10 frequenties zijn in juni geveild.

Namen herleiden
Uit de gegevens blijkt dat zeven van de 18 partijen een aanvraag deed voor meer dan één FM-frequentie. Ondanks dat niet alle namen openbaar zijn gemaakt bij het WOO-verzoek, zijn ze wel te herleiden uit de stukken. Daarbij waren ook partijen die al reeds op FM uitzenden, zoals Radio Continu, Radio JND, Team FM en Radio Simone (Hitzzz).

De meeste frequenties wist RATO Omroep Stichting binnen te slepen: maar liefst vier stuks. Drie hiervan werden gelijk toegewezen omdat RATO de enige (geldige) aanvrager was. Radio Simone deed een aanvraag voor negen FM-frequenties, maar ging uiteindelijk naar huis met twee frequenties (Coevorden en Winschoten). Aanvankelijk ging Hitzzz op deze frequenties uitzenden, maar sinds begin december heeft Gigant FM de frequenties in gebruik.

Tekst gaat verder onder de tabel

Ander kavel dan aangevraagd
Opvallend is dat twee partijen bij de veiling kavels wisten te bemachtigen waarvoor ze geen aanvraag hadden gedaan: Salland Broadcasting deed bijvoorbeeld een aanvraag voor Apeldoorn en Deventer, maar was uiteindelijk de hoogste bieder voor Apeldoorn en Emmeloord, terwijl Camfactor een aanvraag deed voor Rotterdam, maar uiteindelijk met Amersfoort aan de haal ging. Deze vergunning is inmiddels alweer overgedragen aan Easy Radio BV.

Het overstappen naar een ander kavel was tijdens de veilingprocedure mogelijk doordat er gewerkt werd met zogenaamd activiteitspunten. Elke deelnemer kreeg een activiteitspunt per aangevraagde frequentie. Hierdoor was het tijdens de veiling zelf mogelijk om te stoppen met bieden op een aangevraagde frequentie, om vervolgens mee te bieden op een frequentie waar geen aanvraag voor gedaan was, mits er gelijktijdig op niet meer kavels geboden werd dan de bieder aan activiteitspunten had.

Landelijk
Ook bij de veiling van de landelijke commerciële FM-frequenties later dit jaar wil EZK dit zogenaamde ‘haasje over’ mogelijk maken. Onder meer RadioCorp (100% NL en Slam) en BNR hebben bezwaar tegen deze mogelijkheid. [RadioWereld.NL]