Zoek
Sluit dit zoekvak.

Top 40 geëerd met glasplaten in Wall of Fame Beeld & Geluid

Het radioprogramma Top 40 is vrijdag geëerd met twee glasplaten in de Wall of Fame van Beeld & Geluid op het Mediapark in Hilversum. Het portret van Mister Top 40 Erik de Zwart, tevens voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40, is opgenomen in de Wall of Fame.

Foto: Emma Pot

Naast De Zwart is ook een glasplaat van oprichter Willem van Kooten te bewonderen. Aanleiding voor de onthullingen was de toekenning van de Ere-Zilveren Reissmicrofoon aan de Top 40 in 2021.

Eerdere winnaars van de Ere-Zilveren Reissmicrofoon zijn Ischa Meijer (1995), het Metropole Orkest (1998), het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen (2016), Tineke De Nooij (2018) en Hans Hogendoorn (2022).

De jury van de Ere-Zilveren Reissmicrofoon roemt de Top 40 onder meer om zijn standvastigheid. Ondanks tegenslagen in 1974 (het verbod op Radio Veronica) en in 1992 (de oprichting van de concurrerende Mega Top 50) is de Top 40 altijd overeind gebleven. Het juryrapport noemt de lijst een overlever, die weet mee te gaan met zijn tijd, en die zich kenmerkt door zijn herkenbare vormgeving en de strakke presentatie.

De Zwart was in twee periodes presentator van de hitlijst. Tussen 1989 en 1992 namens Hilversum 3 en van 1993 tot 2002 als diskjockey van Radio 538. Sinds 2006 is hij de voorzitter van Stichting Nederlandse Top 40. Begin dit jaar startte De Zwart een nieuw radioprogramma over de historie van de hitlijst, Top 40 Hitdossier (Omroep Max), dat wekelijks te beluisteren is op NPO Radio 5.

Van Kooten was de oprichter en eerste presentator van de Top 40. Hij kwam op het idee voor een hitparade tijdens een reis door de Verenigde Staten. Op 2 januari 1965 was de eerste aflevering te horen bij Radio Veronica. [RadioWereld.NL]