Zoek
Sluit dit zoekvak.

Frankrijk: Katholieke KTO Radio wordt 26e zender op landelijke DAB+

De Franse katholieke zender KTO Radio krijgt de resterende capaciteit toegewezen op het tweede landelijke DAB+-netwerk in Frankrijk en wordt daarmee de 26e radiozender op de landelijke DAB+-netten mag uitzenden. Dit heeft mediaregulator Arcom bekendgemaakt.

Vooralsnog is KTO Radio het geluid van de katholieke tv-zender KTO, die zowel in Frankrijk als de Franssprekende gebieden van Zwitserland en België actief is. Het tv-kanaal ging in 1999 van start. Het is nog onduidelijk of KTO separate programma’s voor radio gaat maken of dat op DAB+ continu het geluid van het tv-kanaal doorgegeven gaat worden.

Sinds oktober 2021 zijn in Frankrijk twee multiplexen in de lucht voor landelijke radiostations: “Métropolitain 1” (of M1) en “Métropolitain 2” (of M2) Hierop zenden nu in totaal 25 radiostations uit, waaronder alle grote commerciële netwerken en de publieke stations. Ontvangst is momenteel mogelijk op de boog Parijs-Lyon-Marseille. De komende jaren wordt de dekking uitgebreid naar andere delen van Frankrijk.

Op de tweede multiplex bleek echter nog ruimte vrij te zijn voor een extra station met een bandbreedte van 88 kbps. In tegenstelling tot M1 zenden op M2 momenteel slechts 12 radiostations uit in plaats van 13. Daarom startte Arcom in augustus een verdeelprocedure voor de nog vrije capaciteit op netwerk M2.

Momenteel zenden op M2 de stations van Radio France (France Inter, France Info, France Culture, France Musique, Fip, Mouv), Lagardère (Europe 1, Europe 2, RFM) en NextRadioTV (BFM Business, BFM Radio, RMC) uit. Binnenkort komt hier nu ook KTO Radio bij. Wanneer het station van start gaat op DAB+ is nog niet bekend. [RadioWereld.NL]