Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Global haalt Gold ook van de middengolf in Londen

Global Radio gaat verder met bezuinigen op middengolfdistributie. Eind september wordt ook de zender voor Gold in de regio Londen (1548 AM) het zwijgen opgelegd.

Foto: video still

De geschiedenis van de uitzendingen op 1548 kHz voor Londen gaan al terug naar oktober 1973. Toen startte Capital Radio als tweede zogenaamde Independent Local Radio, zoals commerciële stations destijds genoemd werden, voor Londen.

Aanvankelijk zond het station op 557 kHz uit via een tijdelijke mast. In maart 1975 verhuisde Capital Radio naar de frequentie 1546 kHz, die vanaf de nieuwe mast in Saffron Green, ten noordwesten van Londen. Drie jaar later werd dit 1548. Het bijzondere aan de installatie in Saffron Green was dat er met hoog vermogen richting Londen (zuidoosten) werd uitgezonden, terwijl er richting Manchester (noordwest) nauwelijks signaal verspreid werd.

In 1988 verscheen Capital Gold, het gouwe ouwe zusje van Capital FM, op de frequentie. Capital Gold en Classic Gold fuseerden in 2007 tot Gold.

Gold was tot 2014 één van de grotere netwerken op de middengolf. Op het hoogtepunt was het netwerk via 30 AM-zenders te ontvangen in grote delen van het Verenigd Koninkrijk. In 2014 moest Gold echter het grootste deel afstaan aan zusterstation Smooth Radio.

Eind juni schakelde Global al vier van de zes resterende middengolfzenders van Gold uit. Eind september valt ook het doek voor de zender in Londen. Luisteraars kunnen omschakelen naar DAB+. Sinds juni 2019 is het station landelijk te ontvangen via het netwerk van Digital One. Gold blijft vooralsnog wel nog uitzenden via AM in de regio Manchester. Hoe lang deze uitzendingen nog doorgaan is nog onduidelijk.

Ook is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met de middengolfuitzendingen van zusterstation LBC News op 1152 kHz in de regio Londen. Deze uitzendingen komen vanaf dezelfde mast als Gold in Saffron Green.

Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt er steeds minder via de middengolf geluisterd, waardoor stations steeds vaker het mes zetten in deze distributiemethode. Begin dit jaar verdween Absolute Radio geheel van de middengolf en ook Talksport wil gefaseerd de laatste zenders gaan uitzetten. [RadioWereld.NL]

2 reacties

  1. Uit het artikel: “In maart 1975 verhuisde Capital Radio naar de frequentie 1547 kHz”. Dat moet zijn 1546 kHz. Op 23 november 1978 ‘verschoof’ de zender naar de huidige frequentie 1548 kHz.